28 Disember 2011

Used Medela Freestyle

Assalammualaikum...

Saya nak jual medela freestyle saya...




semuanya masih boleh digunakan lagi



free Medela Purelan dan MAM Nipple Shield



tak tau camne boleh jadi camnie...tetiba kuar dari beg..dah jadi camnie..jadi saya kurangkan sikit harga..tapi masih boleh pakai lagi

okay...update terbaru....saya dah ganti dengan yang baru...jadi...up harga sikit ye... :) saya ganti 2 2 belah ye...



Kenapa nak jual ?


1. Saya tak menggunakan nya lagi...


2. Saya jatuh cinta dengan avent manual...


Nie harga saya jual..


RM1000 exclude postage


COD pun boleh. :)

SOLD

Mengubati Kerinduan..

Untuk tontonan umum


video

20 Disember 2011

Influenza A

Assalammualaikum....

Bersiaran dari Hospital Pantai Cheras....

Naurah Aqeela admitted since yesterday...

Kami dapat tahu, influenza A sudah menyerang...

Jadi, doakan anak kami cepat sihat dan kembali aktif ye...

29 November 2011

Barang baby nak jual #6 Rocker from Newborn to Toddler

Assalammualaikum

Another baby item to sell...



Type : Fisher Price Newborn to Toddler Rocker


Condition : 9/10 without box


Price : Rm230 exclude postage


Reason : Raise fund to buy new toys for Naurah

SOLD..


26 November 2011

My PreLoved Item

Assalammualaikum


Hari ini,saya ada barang nak jual...







Type: Levis Demi Curve


Size : 26


From Hip to Toe : 100cm (estimate)


Used : 4 5 times only


Price : RM150 exclude postage


Reason : too big for me...












Brand : Charles & Keith


Color : Black


Size : 36cm X 25cm (estimate)


Price : RM100 exclude postage


Reason : Used Rarely



22 November 2011

Mudah...Senang...

Assalammualaikum...

Entry nie khas untuk emak-emak dan ayah-ayah yang anak mereka yang tak boleh kena tinggal...



Mr.Casio bersama Naurah Aqeela


Kami dah lama tak guna stroller...bukan tak nak guna...ada beli...tapi, nak jual..sebab tak guna...Naurah memang tak nak duduk dalam tue...mungkin sebab dah di ajar dari kecil..

Memang mudah kalau di carry sebenar nya..lagipun, sekarang nie, dah banyak online shop yang jual carrier nie...dari yang murah sehinggalah yang mahal...

dan ada pelbagai carrier yang ada...ringsling, pouch, mei tai, wrap, ssc (soft structured carrier)...

bukan je nak bawa jalan boleh guna...tapi, di rumah pun okay...masa takde orang kat rumah...kita berdua je dengan anak...anak pulak tak mau di letak...

apa lagi, back carry la anak sambil buat kerja...sambil jemur kain....sambil memasak ( kalau masak yang minyak terpercik...jangan ye...nanti terkena anak pulak)

ada juga orang nak teman kita jemur kain...sambil berborak dengan anak...hehehe...

Naurah selalu juga la teman...bila kiree jemur kain...nanti, membebel kat dia...dah besar nanti, tolong mak jemur kain la...apa la...dia pun, membebel bahasa dia....ye kan je la...

tapi, kadang kala...dia tak mau juga di carry...dia nak main kat bawah dengan mainan dia ke apa ke....

jadi, bila tiba- tiba kiree nak carry dia....tapi dia tak mau...nie lah jadi nya...






Naurah kena wrap...senang,takyah beli highchair..hehehe


kadang-kala letak dalam walker...kiree memang tak nak guna walker sebenarnya....tak nak la sangat....sebab rumah bukan nye besar...tapi, lama-lama...terpedaya juga dengan pujukan mak mertua...dan mr.casio...


15 November 2011

Barang Baby nak Jual #5 - Stroller Aprica

Assalammualaikum....



Kiree nak jual stroller Naurah...


sebab dia lebih suka di carry....hukhuk...kalau ada yang berminat...boleh lah PM di lil_kiree@yahoo.com


kalau nak dtg tengok dulu pun boleh...kiree ada kat area cheras..nak jumpa kat Mid Valley boleh, Jusco Cheras Maluri pun boleh...takde masalah...


masa beli...retail price dia RM1699...tapi, ada 50% discount masa Expo Baby...RM849.50...


memang jarang gila guna...kalau ikut...baru 6 bulan...dan kiree baru pakai 5 6 kali kot..ke lagi kurang...huhuh...memang sangat jarang...


jadi, kalau ada yang berminat...kiree nak let go RM500...masa beli mmg takde kotak...


contoh gambar..tapi memang nie lah kaler nye..dan corak nye..


Features:


* Weight only 5.5 kg


* Stroller size :Open W51.5cm × D83~102cm × H88.5~103cm


Close W51.5cm × D32~48cm × H88.5~105.5cm


* Seat recline angle: 130゜~170゜


* Full range hood * Light weight and compact


* One hand fold and unfold


* Multi-positions reclining seat


* Solid belt pad in 5 point to avoid compression of the abdominal area


* Three dimensional crotch belt - will not give any harmful pressure to baby's belly


* Ventilation seat system


* Ergonomic shape: The shape of hour glass, protects leg & hip joints of babies


* 4 blocks revolving of wheels


* Include Head pad


* Reversible handle


* One touch open front-guard


* Soft suspension


* RECOMMENDED USE : Newborn to 3 years of age*


Weight Recommendation:Up to 15 kg



Masa Kini

Assalammualaikum...

Naurah dah masuk 9 bulan...sekejap je masa berlalu... :)

anak mak dah pandai bertatih dah...dah berdiri...meniti segala dinding,kerusi, meja yang ada...

makan pun dah macam-macam...tak mau dah bubur lembik2 nie...sekarang nak nasi lembik terus dengan apa-apa sup...

Naurah masih lagi minum susu guna syringe..macam gambar kat bawah nie...dah tak nangis dah...dia tau tue, minuman dia kalau mak takde di sisi... :)







tapi, kalau minum di rumah...air kosong ke air suam ke air ribena ke...pandai pulak minum dalam nie...seperti gambr di bawah...





tapi, kalau kat taska...emak bekalkan botol macam kat bawah nie untuk minum air suam..









Memang susah juga sebenarnya nak susu kan si kecil guna syringe...tapi, dia skip satu step iaitu, pisahkan botol susu...

Masa Naurah 4bulan ++, kiree dah cuba bagi dia test sippy cup...sebab tommee tippee, ada sippy cup untuk 4mths++....tapi, tak berapa nak berjaya la...kononnya, takyah la guna syringe lagi...rupanye, dia nak juga syringe...huhuh...takpe la nak..asal awak minum susu...hehehe...



Naurah masih lagi fully breastfeed..alhamdulillah...

menyusu nie memang mencabar...dengan sakitnye....dengan kerap bangun pagi...dengan tak boleh nak buat kerja lain..adap dia saja...tapi, bila saat dia melekap kat B kita...bila saat tengok muka dia sambil menyusu...rasa sayu....rasa sayang...rasa nak peluk je dia kuat-kuat....



sebenarnye, tue je lah masa kita boleh nak peluk dia...kalau bukan menyusu...ada dia nak peluk...menjerit ada la...nak merangkak ke sana sini...nak mencuba benda baru yang dia baru belajar...pada dia, sehari tue...macam tak cukup dia nak belajar semua benda...



okay...maaf kerana jarang ada entry...kiree selalu baca entry kawan-kawan semua...tapi, tak dan nak tinggal comment...maaf ye...

08 November 2011

Model yang tak seberapa nak Model

As'salam...



ishk...tajuk entry...macam melampau je kan...


dah tak ingat lah tarikh nye...tapi, adik saya...http://www.hafizudinhamdan.com/blog/


ada buat kelas utk photografer...realshop


dia minta kiree dan mr.casio jadi model untuk kelas beliau...hehehe...macam best..


tapi, kena tinggal naurah...sedih plak..tapi sekejap je...2 jam je..


nak tengok hasil nya...



nie salah satu hasil dari salah seorang peserta...dia juga yang ambil masa adik kiree bertunang...


boleh la try masuk blog dia...adik badi


19 September 2011

Barang baby nak jual #4 -playskool playgym

Assalammualaikum




Saya ada barang yang nak jual...sebab, naurah dah tak pakai lagi...


jadi,jika ada yang berminat...boleh la email saya di lil_kiree@yahoo.com


kalau dapat jual...ingat nak beli something yang lain untuk Naurah Aqeela...


barang yang nak di jual seperti gambar di bawah...baru pakai dalam 3 bulan...sekarang naurah dah boleh merangkak dengan laju nya...jadi, mainan itu, sudah dah tak jadi pujaan hatinya lagi....





tapi, kotak dah takde...sebab,rumah saya..tak suka simpan kotak...saya lebih suka simpan barang dalam storage box plastik tue...


mainan tue sume, saya dah basuh...sume masih berfungsi dengan baik... :)


Retail Price : RM199


Price yang kami bagi, sebab dah guna dan masih elok lagi... - RM130 termasuk kos penghantaran...


19 Ogos 2011

RINDU

Assalammualaikum

Saya rindu sangat nak menaip...rijndu sangat nak meluahkan cerita yang terbuku di hati...
saya rindu baca komen-komen yang kawan-kawan hantar kat saya...rindu juga nak membalas komen-komen...

banyak sangat cerita nak dikongsi bersama...

cerita perjalanan menyusukan Naurah Aqeela....
cerita permbesaran Naurah Aqeela...
cerita pemakanan Naurah Aqeela...
kongsi resepi makan Naurah Aqeela...

semuanya tentang Naurah Aqeela...

kalau bab suami isteri...hehehe..itu rahsia rumah tangga...

kalau bab diri sendiri...apa ye perlu di update...

banyak nye benda yang nak di ceritakan...tak tahu nak mula di mana...

sambil update blog nie..tengah tengok cerita kat TV2..."FB Mak"...bahaya nye la FB nie...
heboh layan FB, suami tak layan...tak siapkan makan...akhirnya, laki lari...merajuk...

ishkkk..menakutkan....

okay..nanti sambung lagi...

10 Ogos 2011

Lama tak bersiaran

Assalammualaikum...

saya dah lama tak bersiaran...
maafkan saya...

22 Julai 2011

Introducing Solid Foods

Assalammualaikum

kepada ibu-ibu yang teruja nak bagi solid foods pada anak - anak mereka....

seperti KIREE.....serius tak sabar dah...

url nie untuk anda semua...memang bagus gila info yang ada...dan ada juga solid foods chart...kiree dah print out pun...

cuba click sini...

11 Julai 2011

Budak Bam Bam



Assalammualaikum...

comel tak budak nie...? hehehe...

update terbaru mengenai puteri kesayangan mr.casio & mrs.kiree...

- masih lagi tak pandai hisap susu dalam botol...pakai syringe je kalau kat nursery...
- bertambah montel & gebu...
- sudah boleh bergerak kalau meniarap...
- sudah pandai ketawa kalau kena geletek...
- pandai menangis dah kalau kena tinggal sorang dalam bilik...
- suka sangat mandi...
- masih lagi menyusu badan..alhamdulillah...
- masam je kalau kena hantar nursery..tapi, kalau amik..kemain melompat lagi...
- dah kenal orang...kalau orang yang tak selalu nampak..tetiba nak pegang dia...nangis...
- sudah 5 bulan...berapa kg?..tak tau lagi tak timbang...masa 3 bulan..dah 6.8kg..tak tau la nie berapa pulak...

okay..itu sahaja...saya rindu anak saya....

10 Jun 2011

Teringat...Rindu...Sedih...

As'salam...

"nak yang mana..?,yang macam orang tue pakai ke..?"

"arini masak sambal goreng ikan parang.." "fevret nur"

"jom, pergi jj...makan cendol"

"tolong keluarkan duit kat ATM"

" nur, jangan ntah apa-apa kat luar"

"dah sampai, telefon ye.."

"sukatilah, dah kata tak boleh...nak juga keluar...bila kata sukati..tanya betul ke tak..pikirlah sendiri..."

mak, nur rindu sangat kat mak...nur terasa nak berbual dengan mak..bergosip dengan mak sal makcik yang suka jadi batu api tue...

walau macam mana pun nur berbual dengan orang lain..nak meluahkan rasa hati...tetap tak sama macam berbual dengan mak...

walaupun nasihat mak, kadang-kadang macam tak patut di buat...tapi, itulah nasihat yang paling nur nak dengar...

"mak, cikgu tue dia suka macam dengki dengan nur mak..."
"dah,tak payah tegur lagi cikgu tue..."

"mak, ada kawan nur tue...dia tak suka kawan ngan nur mak.."
"dah, jauhkan diri dari orang tue..."

"budak tue yang suka tulis nama nur atas meja.."
"tak mau la kawan ngan budak tue..budak tue tak hensem la..."

nur rindu nak jalan tengok langsir dengan mak...tengok barang-barang dapur dengan mak...
rindu nak makan cendol kat jj sambil tengok orang...kedai tue dah takde pun...
rindu jalan-jalan dengan mak...sambil peluk-peluk..sambil pegang tangan...
rindu bergelak tawa masa pilih pakaian dalam...mesti mak buat kelakar dengan pakaian dalam yang pelik-pelik...

mak, anak mak nie..rindu sangat dengan mak...

25 Mei 2011

CONTEST "I'M PROUD TO BE A MOTHER"

As'salam..




ini, adalah contest pertama setelah bergelar emak kepada Naurah Aqeela..



memang seronok perasaan menjadi emak nie..




di bawah ialah syarat-syarat nye...




1. follow blog penganjur. sila klik di gambar.



2.sila letak banner nie di blog. sudah juga.siap link terus ke blog pn.ainul.



3. Letak gambar bersama anak @ anak sedara .sudah juga





nama emak: Nur Nadiah Hamdan



nama anak: Naurah Aqeela Binti Abd Rahman



4.tag 3 orang :


mr&mrs.engineer


nadeera


nadxoxo



terima kasih kepada rdna kerana sudi tag saya..

Entry khas untuk Rubi

As'salam

Semalam, kiree ke jaya jusco taman maluri...bersama mr.casio dan naurah (nak bagi nama samaran apa ye..?)

kiree jumpa seorang follower..namanye rubi...

terima kasih sebab tegur kiree...

agak terperanjat juga la...apa-apa pun, awak sangatlah tinggi...saya kena mendongak pandang...heheh..

maaf ye, sebab tak berbual panjang...(mr.casio marah kenapa tak ajak berbual)

sebab, kiree memang macam terkejut...sambil duk memikirkan..yang mana ye rubi..?
nama,memang biasa dengar...tapi, macam takde dalam blog...

rupanya, awak ada add kita kat facebook..sebab, nama rubi tue, kiree perasan kat facebook kiree....

terima kasih ye sebab tegur kiree...

salam perkenalan... :)

24 Mei 2011

BabyWearing lagi...

As'salam


Sorry ye...sekarang tengah gila berbaby wearing...hehehe...



kami ada beli stroller, tapi,akhirnya..berbabywearing juga..

lebih senang dan mudah...

walaupun kami beli stroller yang lightweight..memang ringan gila..sambil dukung naurah pun bole carry itu stroller...takpe la..


tapi, kadang-kala, stroller itu diperlukan juga..di kala, kami berdua sakit pinggang..ahahah...



nak share gambar mr.casio berbabywearing...dan di sebabkan itu, asyiklah dia mencium naurah aqeela...



ada kapal besar di tengah midvalley..



dari arah belakang



naurah tido nyenyak dalam dakapan ayahnya..



naurah sedap tidur dibelakang semasa backcarry...


okay..serius kiree tak pandai nak review..


tapi,maya tie nie..agak kurang sesuai la untuk newborn..sebab bodypanel dia agak besar..kena fold 2 kali baru nampak okay..dan shoulder stripe dia pun, agak panjang...kiree boleh belit-belit...ke depan..ke belakang..apa-apa pun, terima kasih kepada enet yang travelling maya tie ini..disebabkan dia juga la..mr.casio berani untuk berbabywearing...


19 Mei 2011

BabyWearing Gathering

As'salam




weekend lepas,kiree ikut akak pergi gathering babywearing kat Tasik Cempaka...memang best la kat situ...kalau bawa anak yang dah pandai bermain...lapang gila kawasan tue...



kiree amik kesempatan untuk belajar high secured back carry guna wrap dan mei tai..



nampak naurah seronok je..dan redha je mak dia buat apa kat dia..



jadi, mari tengok gambar naurah aqeela..



ada rupa tak..? nie using wrap..kalau newbie cam kiree nie, harus lah ada orang jaga..



nie kiree guna mei tai dari snuggbaby..pinjam je nie..




yang nie pula ssc..korea punya brand..memang best...



sayang naurah


18 Mei 2011

Naurah setelah merangkak ke 3bulan

As'salam


Mari share DD yang sudah berganjak ke 3 bulan...

yang masih tak pandai minum dalam botol...









alaaa...rindu nye kat naurah...cepat la pukul 5.30ptg...nak amik naurah....nak geget-geget...


11 Mei 2011

Pening...

As'salam

saya ada masalah besar yang membuatkan saya tak boleh fokus kerja...sibuk cari info di ofis...
sebab tak sempat nak mengoogle di rumah...naurah suka bergantungan...

naurah sekarang nie, dah pandai kenal emak nya...

jadi, sejak beberapa minggu nie...dia mereject botol habis-habisan...tak tau nak beli puting apa...

MAM - tak jalan
TheFirstYear - tak jalan
NUK - tak jalan

tak tau nak beli puting apa lagi dah...rasa dah macam-macam try...

bagi guna sudu pun tak jalan juga...sebab dia suka menghisap...tapi,hanya direct dari emaknya sahaja...

masa pantang dah ajar hisap dalam botol..dia nampak okay je dengan botol MAM tue...
tapi,entah kenapa...tetiba dah masuk kerja...dia reject...

tolonglah bantu saya yang bermasalah nie... :(

kesian kat naurah...sanggup tunggu saya balik ofis untuk direct feeding...

06 Mei 2011

3T - tak tau tajuk

As'salam

setelah berehat berapa lama...mungkin...idea sudah kembali normal sekarang ini...hehehe..

perasaan menjadi ibu adalah sangat seronok dan perasaan yang tidak dapat di tandingi oleh perkara lain... :)

hari-hari memang di penuhi aktiviti bersama Naurah Aqeela selain pergi ke kerja.

kalau tiba-hati, hati tengah panas...marah...sakit hati...tengok je muka Naurah Aqeela...terus rasa sejuk hati...lagi-lagi kalau tengok muka dia masa tengah menyusu..muka suci..muka yang tiada dosa...muka yang bersih...

"Naurah, mak minta maaf ye...disebabkan kecuaian mak pagi tadi...kepala naurah terkena pintu kereta..mak rasa bersalah sampai sekarang,sayang...hati nie menangis kerana kecuaian mak..walaupun naurah tak menangis...anak mak nie,kuat sungguh..."

sorry la iklan minta maaf jap...serius pagi tadi rasa bersalah sampai sekarang...sakit hati betul ngan pintu kereta tue..dia tertutup sendiri...

dan rasa sakit hati yang melampau...terus call mr.casio..nangis-nangis...dan minta dia tolong lepas nie..hantar anak sekali...kalau tak,saya sorang hantar anak...dengan 2 3 beg...

ada banyak perkara nak share sebenarnya...nanti sambung la..hari ini...
yang ini sahaja...
:)

28 April 2011

Kenapa dengan Saya

As'salam...

kenapa dengan saya nie...?

kenapa saya jarang update blog...?

kenapa saya macam tiada ada idea...?

kenapa saya jadi begini...?

mungkin, busy...?
banyak keje perlu diselesaikan..?
tak sempat...?
atau memang tiada idea langsung...

aduhhhhh....

11 April 2011

Barang baby nak jual #3

As-salam nie, my sis nak jual kasut anak dia yang hebat...sesuai untuk baby boy... :) okay,semua adalah original ye...


Nike


RM45 with shipping


size : UK 6/12.5cm


tapak : 16.5cm



OshKosh


RM50 with shipping


tapak: 14cm


08 April 2011

Mau cerita apa

As-salam

sekarang nie, tengah blur..tak tahu nak cerita apa di blog...

oo..Naurah Aqeela sudah 2 bulan...semalam sudah kena inject la..
dan dia adalah sangat cool...tak nangis pun...hebat tul...
tapi, sampai je kat rumah...nangis je...apa yang tak kena...agaknye, ubat tue baru nak rasa kat badan dia kot...

proses mengajar Naurah hisap susu dalam botol..berjalan dengan lancar...anak emak nie, memang cepat belajar...hehehe...harap dia memang ikut macam ayah dia la..cool dan boleh terima apa pun...

semalam juga, kiree ada follow up dengan Dr.Suriati..dia nak buat pap smear..tapi, kiree belum berani lagi..jadi,minta tangguh...maybe, 3 4 bulan lagi ke...hehehe...dia tengok luka...okay..takde masalah...rahim pun dah kembali keadaan yang asal...

dan,macam biasa lah...doktor ceramah sikit tentang perancangan keluarga...kalau boleh, dia kata..biarkan kosong setahun...lepas tue, boleh dah kalau nak ada second baby pulak...wargghh..cepatnye...hurmm..kami bajet..once, Naurah dah pandai cakap..dah pandai jalan..boleh lah nak dapat adik...

Naurah dah pandai apa ye sekarang..kalau tanya doktor..sekarang nie, pandangan dia masih blur lagi..dan dia dah boleh nampak warna merah...dah ada bunyi-bunyi suara..macam nak bercakap je..dah pandai senyum, ketawa..tapi,jarang-jarang lagi...dan pandai main air liur...dan,Naurah sangat manja dengan ayah dia ye...kalau ayah dia balik kerja...kemain lagi bergurau senda..macam nak bercerita apa dia buat seharian dekat nursery...

penghasilan susu...alhamdulillah...Naurah masih lagi menyusu badan...stok EBM pun, boleh la nak prepare untuk bawa ke nursery...yang kiree perasan..kalau pam pagi, memang penghasilan nya agak banyak...boleh dapat 10oz untuk pagi sahaja..kiree makan sahaja apa nak makan..memang takde pantang-pantang...bukan semua makanan akan pergi ke susu..macam kiree, minum nescafe setiap pagi..alhamdulillah...Naurah tidur okay je..takde la tak tidur pun..tapi,bila kita ambil berlebihan..itu yang akan effect kat susu..

hurmm...kawan-kawan blog kiree...kiree perasan..semua nya,sama-sama dekat nak kahwin..sama-sama dekat nak bersalin...dan lebih kurang semuanya..selamat ye semua..hehehe..

04 April 2011

:(

As-salam...

nape sedih...?
tetiba rasa sunyi di rumah...

naurah dah pergi nursery....alhamdulillah...

call teacher dia tadi...dia okay...tengah tidur...boleh juga minum susu dalam botol...
punya la payah ajar...tetiba,orang lain yang bagi...okay pulak...

tapi,duduk rumah nie...sedih pulak...terasa betul....

call mr.casio...dia kata, pergilah ambil...
tapi, nanti sama juga kena tinggal kat nursery...jadi, kena lah biasakan... :(

01 April 2011

40hari berpantang

As-salam

gambar di bawah masa kiree dah 40hari berpantang...

tak kira..nak juga pergi motherhood expo dan gathering babywearing...baru nak berjinak...hehhee..

hurmm..naurah adalah sangat baik...tidor je..cuma nangis nak susu...mak dia kelam kabut cari tempat nak menyusu...

ooo...saya masih tidak pandai nak bagi kat public..sebab naurah masih tak pandai nak cari lagi..kena suakan kat dia...

tapi,akan belajar untuk menyusukan di public...

okay mari lihat gambar...


nie kat mid valley...tengok naurah..sedap tidur dlm ring sling..



okay..saya berkenan sgt wrap conversion ke mei tai..lebih mudah pakai...sebelah tue,my sis yang obses dengan babywearing...


bila tengok gambar nie..baru nampak macam kami adik beradik..hahaa...

29 Mac 2011

lama nya tak update blog

As-salam...

terasa lama tak update blog...agak sibuk menjaga Naurah Aqeela...si manja...nama timangan buat masa nie...huhuhuh...

saja nak kongsi gambar terbaru Naurah...dah pandai beragah...geram betul...rasa nak gigit je pipi dia...








21 Februari 2011

Hospital Pantai Cheras

As-salam

Mula-mula nak ucapkan ribuan terima kasih kat semua staff nurse kat Hospital Pantai, Dr.Suriati Akmal(gynea) , pakar bius dan Dr.Wong(paed) yang menjayakan pengalaman bersalin kiree...

layanan kat sana...memang tip top...kiree memang sangat puas hati...

masa duduk dalam LR..kak wan..setiap kali mr.casio keluar kejap..solat ke..ke toilet ke...dia mesti masuk temankan kiree...borak-borak...memang sangat menyejukkan hati kiree..tapi, shift dia dah habis masa kiree nak bersalin...

bila dah nak kena start push, ada 2 orang nurse..sebelum Dr.Suriati sampai...nurse tue memang sangat memberi semangat kat kiree...tapi,kiree tak berjaya juga...bila habis je push...mesti dia akan kata.."bagus nur..bagus...teruskan lagi...".."kita akan tolong nur kalau nur tolong push kuat lagi"..tak berdaya juga...

masuk je bilik operation..jumpa pakar bius pulak..pakar tue, memang sangat baik...dia ada je kat sebelah kiree...masa operation tue berlangsung...alhamdulillah...semua berjalan dengan lancar...mr.casio tak putus-putus cakap terima kasih kat Dr.Suriati...

kiree kena duduk hospital selama tiga hari...sebelum nak keluar..kiree kena cuba berjalan dan duduk...alhamdulillah...semuanya okay...masa kiree belum boleh berjalan..baring je..nurse-nurse yang lama dan nurse pelatih..semua layan kiree dengan baik...diorang sangat peramah...tak sombong..dan boleh bawa bergurau lagi...

sepanjang kiree kat hospital..mr.casio lah yang temankan kiree...mak mertua datang waktu siang...3hari di hospital bersama suami dan anak...memang pengalaman sungguh...kiree sampai menangis sebab mr.casio sangatlah penyayang dan memahami...

mr.casio lah orang yang paling kiree nak ucapkan terima kasih...bila dah jadi suami..memang tiada batasan kan...jadi, kiree nak buang air kecil...nak tukar pads..semua mr.casio yang buatkan ye...dia yang lapkan badan kiree...ada sekali tue, kiree tak boleh control nak terkencing..tak sempat nak buka seluar..kiree dah terkencing...mr.casio yang bersih kan semua...masa tue, mengalir air mata kiree...tak sangka, mr.casio sanggup nak layan tue semua...bila kiree cakap..dia kata, dia lagi tak sampai hati tengok kiree kena operation...

bila dah keluar hospital...masa yang di ambil untuk settlekan bil dan GL..takde lah lama sangat...alhamdulillah, bil tue masih dalam budget kami..hehehe...

okay...alhamdulillah..sekarang nie, kiree sudah beransur pulih...sudah boleh gerak dengan lebih laju...sudah boleh dukung naurah sambil berdiri...

sekarang di kampung...mak mertua dan adik ipar kiree yang banyak jaga dan tolong kiree...terima kasih ye...jasa anda memang tak terbalas dengan kata-kata...


20 Februari 2011

Emergency Operation

As-salam

kiree bersiaran dari kampung..okay..kampung mertua adalah sangat canggih ye...ada wireless dan netbook untuk mengisi masa lapang yang tak berapa nak lapang nie...

pengalaman bersalin..?

memang tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata... :) tapi,kiree cuba juga ye..sebab, lain orang lain ceritanya kan...

kiree start rasa sakit-sakit dari 5Feb malam..tapi masih boleh control...

esok tue, kiree,mr.casio dan family mertua pergi minum pagi...masa tue, memang dah rasa macam kerap sangat...tapi, macam boleh tahan lagi...dan tak sangka pulak soto hajah siti tue last makanan yang boleh makan sebelum kena bersalin..

kami plan nak jalan Mid Valley...saja lah kan...tapi, rasa macam makin kerap plak...kiree pun ingat, pergi cek hospital dulu..if takde apa...kiree plan nak jalan-jalan lah...orang takde pengalaman kan...konon tak kena tahan...sekali, bila cek...dah buka 3cm...terus la kena tahan di LR...masa tue, jam dah pukul 3lebih petang...

perut sudah lapar, tapi tak boleh makan...boleh minum air kosong sahaja...memang tak larat..pukul 6petang...dah buka 4cm..doktor pecahkan air ketuban...masa tue la sakit makin kerap...nurse tanya nak amik apa-apa ubat tak...?kiree amik ubat apa entah nama nye..ubat tue macam relaxing je..bukan hilangkan sakit ye..kasi kiree tido dan bukaan makin cepat...biasa nya..sejam 1cm akan buka...

sakit makin melampau...tapi,tak tau camne nak gambarkan kesakitan tue...mr.casio yang sangat memahami..ada je kat sebelah...habis baju,rambut,tangan dia semua kena tarik..dia tolong kasikan gas tue...kiree sampai dah macam tak sedar diri...kena lempang-lempang dengan mr.casio...dia asyik cakap "saya sayang awak"...tapi, kiree tak mampu nak balas...kiree tak cakap sakit...tapi kiree kata."saya tak larat"...

tepat jam 10.30malam, dah buka penuh...10cm...okay..sakit kiree adalah 7 ke 8 jam juga lah...
dan masa tue juga, start push...tapi,kiree tak berjaya...kepala sangat jauh lagi...memang tak leh nak tolong...dekat 2jam push...jadi, doktor suggest operation..sebab dah lebih sejam dia bagi masa..bahaya untuk kami berdua...

masa tue, mr.casio keluar..bagitau mertua semua..kata kiree kena operation...doktor pun keluar juga...bagitau kat family...terus bawa ke bilik operation...mr.casio tak boleh ikut..sebab kira emergency...kiree tak berapa nak sedar sangat walaupun menahan sakit...pakar bius datang...
kena bius tue pun kiree rasa tak berapa rasa juga..sebab, sakit contraction tue, mengalahkan sakit-sakit yang lain...

lepas kena bius...lagi langsung tak rasa apa lah kan...

tepat jam 0020,7Feb2011...keluarlah anak kami anugerah dari Allah swt...

doktor terus pergi kat kiree kata..

"nadiah, baby awak comel...berat dia 3.95kg.."

kiree dengarlah suara anak, halus je suaranya...dah siap mandi semua...nurse tunjuk anak..

dia tanya, perempuan ke lelaki...tengok, anak awak nie...tembam nya...memang sangat tembam...

kiree pun terkejut tengok..tembamnya anak aku...hehehe...

alhamdulillah..semua selamat...

kiree dapat tahu, baby kiree terlentang,adap perut..sepatutnya, kedudukan dia mengadap punggung kiree...

doktor pernah bagitau, kalau kedudukan camtue, anak tue tak sampai 3kg pun susah nak keluar...inikan 3.95kg... :)

dan yang sedih, sebab kiree tak sedar...kiree tak dapat nak susukan anak untuk makanan pertama dia...

tapi, alhamdulillah...sampai ke hari ini...susu ibu masih lagi menjadi makanan naurah aqeela...

nanti,sambung pengalaman di hospital... :)

13 Februari 2011

NAURAH AQEELA BINTI ABD RAHMAN


As-salam,

alhamdulillah...selamat bersalin :

Di Hospital Pantai Cheras
Dr. Suriati Akmal
Emergency Operation
00.20 pagi
7 Feb 2011
3.95kg

02 Februari 2011

Belum lagi

As-salam

arini, 2Feb2011...anak kesayangan dalam perut ummi nie...

masih lagi malu nak perkenalkan diri...dah ramai yang bertanya...bila la nak keluar baby nie..

kiree pun tak tau...mungkin dia suka duk dalam perut ummi nie...boleh makan macam-macam...

bukanlah merungut atau apa...tapi, dalam keadaan begini..

memang lah sangat tidak larat...walaupun kiree boleh naik tangga turun tangga...

kiree masih boleh berjalan satu shopping kompleks...

kiree masih boleh berjalan satu pusingan tasik permaisuri di depan rumah...hehehe...

tapi, bila berehat di rumah...badan rasa sangat letih...

berjalan setiap hari..kononnya..nak cepat beranak...tapi, masih belum ada tanda-tanda lagi...

perut semakin membulat...baby, confirm la makin besar...kakak-kakak kiree tengok pun jadi takut...hehehe...

tapi, bila pikir balik..mungkin anak ini belum bersedia lagi untuk melihat dunia luar...
mungkin masih memerlukan masa lagi...

kita tunggu la sampai hari sabtu nie...
jika tidak, kiree harus dipaksa bersalin...itupun kalau ada lebih bukaan...

kiree berdoa sangat supaya baby keluar secara rela...tapi, jika itu bukan kehendakNya, haruslah di paksa bersalin...kiree redha..dan berdoa..

harapan semuanya selamat...:)

28 Januari 2011

1CM

Salam

Hari nie, kiree amik mc..ada check up...harapnye yang last la..lepas nie,terus bersalin...

if not, kiree kena lah serah diri...

appointment dengan doktor petang..kiree datang awal..kul 2.20petang dah sampai..dapatlah jadi orang pertama...hehee..takde la lama nak tunggu...tunggu dalam 15minit..doktor pun sampai...

tak lama terus masuk...

doktor tanya camne hari nie...soalan biasa yang di ajukan setiap kali jumpa Dr.Suriati di Hospital Pantai Cheras...

jawapan kiree kali nie...

baby tak banyak gerak...dari semalam, mengeras...

okay..cek BP okay..urine pun okay juga...timbang berat..naik pulak satu kg..

macam biasa la..scan...alhamdulillah..baby okay...doktor kata, boleh tahan baby awak nie..
3.5kg..doktor pun picit-picit perut...dia macam pelik la..sebab, macam kecil je..tapi berat pulak..
tapi, itu anggaran je..range berat baby..3.1kg-3.8kg...

apa lagi..kiree confirm la sangat risau kan...sebab berdoa sangat nak beranak normal...

bila bangun je dari katil...doktor, boleh tak saya nak induce..beranak hari nie juga...

dia senyum je..dia kata, takpe..kita cek bukaan dulu...warggg...gerun ooo..

tapi, Dr.Suriati sangatlah lemah lembut..dia kata, tahan sikit..memang agak sakit..tapi,time tue je..lepas tue, dah takde...

doktor kata, dah buka 1CM...dah engage..saya boleh rasa kepala baby...

doktor tak galakkan la induce..tapi, dia kata..kita jumpa lagi 5Feb2011..if kiree tak beranak lagi..tengok bukaan..if dah buka lebih dari 2CM..boleh induce kalau nak...

kiree cakap lah takut kalau kepala baby besar...doktor pun lukis lah gambar kepala baby yang nak keluar dari rahim kiree..dia kata, kepala baby..masih lembut masa nak keluarkan...jangan riso..ada orang berat baby 4.2kg..masih keluar normal..dan ada yang berat baby 2.8kg..tapi, susah nak keluar...

dia kata, awak nie..banyak membaca nie..jangan risau..dan jangan pikirkan sangat...bila tak paham..tanya doktor..jangan main paham sendiri je..akibatnya, menakutkan diri sendiri...
memang betullah kata doktor tue..sebab tue la,macam-macam ku tanya..

doktor kata lagi, kedudukan baby mengadap ke punggung kita..adalah yang paling bagus sekali..senang nak keluar...ada cara nak jadikan baby berkedudukan camtue...baca kat babycenter..

okay...dari 1cm tue..nak ke 2cm pun amik masa yang lama...

marilah kita tengok..agak-agak, hari apa lah kiree beranak... :)

25 Januari 2011

Mana yang sempat je la..

Aa-salam

rasa macam dah takde idea nak menulis...tapi, rindu sangat nak menaip...

kiree belum beranak lagi...masih menunggu saat dan ketibaan nya...walaupun, dah selalu sangat rasa sakit kat tempat nak beranak tue...baby dah rasa asyik menekan ke bawah...

tapi, masih belum masa nya lagi agaknya... :)

yang gatal-gatal kiree kena..sudah berkurangan..sekarang, tinggal bekas je..seperti nak salin kulit..terutama di bahagian perut dan betis...

nie gambar tangan kiree masa baru start nak kena...tak nampak sangat..tapi, kalau nampak macam ada biji-biji tue..haa..camtue la...tapi, nie masa awal-awal...masa tengah klimaks kena tue...penuh la juga...

sangat gatal...lagi-lagi kat celah jari jemari..sampai nak rapat kan jari pun tak boleh...pedih..

habis satu kisah...

kan birthday kiree baru lepas...dan kiree beli hadiah untuk diri sendiri...kiree punya okay lagi...tapi, sebab tak muat masuk HP..jadi, nak cari yang muat masuk HP sekali...senang nak ke mana-mana...terutamanya di ofis... :)

ini dia...beli di Robinson,Mid Valley..tengah sale..lupa pulak nak amik gambar dalam..

yang nie pulak, dapat free gift kerana berbelanja di Robinson..

gambar kat bawah nie...mr.casio yang comel dan manja...waaa...puji suami sendiri...dia belikan kiree apa...?

minum pagi di Pusat Komuniti,Bandar Tun Razak...memang terbaik...

nie lah hadiah dari mr.casio...surprise tau nie...dia yang pilih sendiri..kagum juga la...

TERIMA KASIH SAYANG...

13 Januari 2011

Seminggu sekali

As'salam...

Tajuk bermaksud kiree dah tinggal tunggu hari je sekarang nie..bila-bila masa pun boleh beranak...

kan entry before nie kiree kata kena contraction...?

2 hari yang lepas, kiree tengah mandi..macam biasa lah kan...sesi cuci mencuci satu badan...sampai ke part sensitif itu...kiree rasa benda lendir keluar...lendir jernih...dah la mandi dalam gelap..sebab, lampu bilik mandi tetiba buat hal..jadi, mandi tak tutup pintu la...keluar, tengok kat cahaya..jernih..takde darah...lepas tue,biar je lah...sekali rasa lagi...eh, ada lagi...agak cuak la juga...
tapi, kiree buat tak tahu je..tak bagitau pun mr.casio...

bila esok..search kat internet...salah satu tanda juga tue..tapi, ada disusuli dengan contraction lepas tue..macam kiree..takde pun..false alarm...dan hari tue juga, kiree kena gatal-gatal satu badan pulak....yaAllah...tuhan je tahu macam mana perit nye rasa kena gatal-gatal satu badan nie...

pagi tadi, kiree terus gi hospital...alhamdulillah...semua okay..yang gatal-gatal tue, tak boleh nak buat apa...hormon mengandung...sapu lotion je lah ubatnye..lepas beranak..hilang la sakit tue semua...yang lendir jernih tue pula..takde apa-apa doktor kata..mungkin tanda-tanda awal..tapi, bila dah sakit contraction...baru datang hospital...

baby pula, memang dah masuk laluan..tapi, tak masuk habis lagi..sebab, doktor kata boleh rasa kepala dia lagi...

berat kiree, turun o.5kg..kiranye, sekarang nie, 69.5kg..hukhuk...
berat baby, hari tue salah kira..sebab kedudukan dia..tadi, dapat tau..berat baby 2.7kg..

lepas tue, sekarang nie..bila kita tengok tempat scan tue...EDD memang dah asyik berubah2...dah tak boleh percaya yang kat scan tue...hehehe...yang betul sekali EDD adalah masa kita mula-mula scan dulu...

okay...sekarang nie...kiree nak minta maaf..sebab tak dapat nak update barang-barang baby...gambar masa birthday hari tue...rasanye,nak stop update entry...sampai dah bersalin..baru aktif semula... :)

Doakan kiree dan baby selamat ye... :)

11 Januari 2011

Cerita Semalam

As-Salam

10 January 2011..

semalam, birthday kiree yang ke berapa..? ke 26...muda lagi ye..:)

petang 9 Jan 2011, mr.casio siap minta nak kuar sorang-sorang...cari hadiah...bila tengok wall kat FB...tengah pening pikir hadiah apa nak beli untuk kiree... :)

lepas je habis AJL...Happy Birthday to Me...hehehe...

mr.casio pun kuarkan lah hadiah yang di sorok...hehehe..kelakar betul..dia sorok kat pintu depan rumah ye..sebaik la takde orang yang tangan panjang mencuri beg kertas tue...

Kiree dapat apa...? dah agak teruja juga la..sebab...kiree dapat handbag..tak pernah beli jenama mahal-mahal..hehehe...lepas tue,yang paling teruja dan kagum...mr.casio pilih sendiri handbag tue..hehehe...

jadi, semalam..kami jalan-jalan bersama handbag tersebut...ada gambar...tapi,tak transfer lagi..nnt, kiree transfer... :)

malam tue pulak, kiree dah ingat nak beranak...sebab...

rasa kat perut macam nak menurun ke bawah...
kejap-kejap terkencing...
rasa nak terberak...
pinggang...yaAllah, sakit nye...

kiree baring mengiring dan menahan sakit...tapi, takde tanda darah or air ketuban..
tidur je la...

tadi pagi, pergi klinik...doktor kata..kiree dah start contraction...tapi, belum time la..
bila scan...baby dah engage sikit..kepala sudah masuk laluan...dan baby pun dah matang...
memang tunggu hari dan ketika je la...hukhuk...

doakan kiree ye rakan-rakan...perasaan dah mula cuak nie... :)

06 Januari 2011

Perut Gatal

PERUT SAYA SANGAT GATAL...

TAK BOLEH TAHAN LAGI...

RASA MACAM PERUT NIE LUKA JE BILA GARU-GARU....

Award Blog Cantik

As-salam...



Saya minta maaf kepada lina rahim sebab lambat buat entry untuk award..

terima kasih ye sebab bagi award nie kat kita... :) takde la cantik mana pun...gelap je...hehehe...



6 orang artis/penyanyi/kumpulan kesukaan :


susah juga nie..sebab bukan jenis minat or suka sangat artis..


maher zain, aznil hj nawawi, jennifer garner, james mcavoy, finch, amy mastura

Tag 10 orang untuk award nie, award nie untuk semua...semua blog pun cantik... :)

05 Januari 2011

Yeah...barang baby..#2

As-Salam

yeahhh..barang baby lagi...punya la payah sangat nak upload gambar kat dalam blog...
tak tau la kenapa...hehehe...okay..jom cuci mata..heheeh

washable bra pads(2 pasang je) - FabolousMom



pureen baby wipes (2 packs)

feeding bottle - MAM twin pack

changing mat & mosquito net - Jaya Jusco

Medela Freestyle

okay...nanti ada lagi nak upload...tak boleh nak upload semua...nanti macam jadi lambat pula...