15 November 2011

Masa Kini

Assalammualaikum...

Naurah dah masuk 9 bulan...sekejap je masa berlalu... :)

anak mak dah pandai bertatih dah...dah berdiri...meniti segala dinding,kerusi, meja yang ada...

makan pun dah macam-macam...tak mau dah bubur lembik2 nie...sekarang nak nasi lembik terus dengan apa-apa sup...

Naurah masih lagi minum susu guna syringe..macam gambar kat bawah nie...dah tak nangis dah...dia tau tue, minuman dia kalau mak takde di sisi... :)







tapi, kalau minum di rumah...air kosong ke air suam ke air ribena ke...pandai pulak minum dalam nie...seperti gambr di bawah...





tapi, kalau kat taska...emak bekalkan botol macam kat bawah nie untuk minum air suam..









Memang susah juga sebenarnya nak susu kan si kecil guna syringe...tapi, dia skip satu step iaitu, pisahkan botol susu...

Masa Naurah 4bulan ++, kiree dah cuba bagi dia test sippy cup...sebab tommee tippee, ada sippy cup untuk 4mths++....tapi, tak berapa nak berjaya la...kononnya, takyah la guna syringe lagi...rupanye, dia nak juga syringe...huhuh...takpe la nak..asal awak minum susu...hehehe...



Naurah masih lagi fully breastfeed..alhamdulillah...

menyusu nie memang mencabar...dengan sakitnye....dengan kerap bangun pagi...dengan tak boleh nak buat kerja lain..adap dia saja...tapi, bila saat dia melekap kat B kita...bila saat tengok muka dia sambil menyusu...rasa sayu....rasa sayang...rasa nak peluk je dia kuat-kuat....



sebenarnye, tue je lah masa kita boleh nak peluk dia...kalau bukan menyusu...ada dia nak peluk...menjerit ada la...nak merangkak ke sana sini...nak mencuba benda baru yang dia baru belajar...pada dia, sehari tue...macam tak cukup dia nak belajar semua benda...



okay...maaf kerana jarang ada entry...kiree selalu baca entry kawan-kawan semua...tapi, tak dan nak tinggal comment...maaf ye...

9 ulasan:

aThidEaN berkata...

wah gigihnya kiree still bg minum guna syringe..kat nursery pon sama ke?
saya masih fully bf, n guna botol la kalau kt rumah babysitter.kt rumah sndiri, mmg direct bf je..
apepun betul ckp kiree tu, time bf jela kita nak peluk2 anak

k|ree berkata...

athidean - hheeh..sama la..kat umah kiree direct...kat nursery je dia guna syringe...

rDnA berkata...

Cepat je kan kiree diorang ni besar?lama tak tgk gambar bam bam naurah

k|ree berkata...

rdna - a'ah...tue la...nnt, kte update dgn gambar ye...huhuh...:)

fiszah_pjo berkata...

naurah da pandai bertatih sekarang kan..pergi nurseri, dia pegag2 saya nk bertatih..hehe..teacher kata, maybe die igt mak die kot..sebab pakai tudung :)..tp mmg ligat die nk berdiri..hehe

k|ree berkata...

fiszah - huhu...a'ah..mmg takleh tinggal, kena tgk je...

ZERO VENDETTA berkata...

waaa sgt mencabar bila naurah x nak guna botol susu. tp x pe, asal naurah sihat & kuat. naurah nmpk aktif orgnya. suka!

Mrs.Qarlista berkata...

betulla kate kiree, time menyusu la kite dapat peluk die puas2..bile mase2 lain, die sebok main pulak..takmo dah kene peluk, kan.. delisha minum botol time kat babysitter je,, tu pun nad dah terpk camnela nanti nak pisahkan botol..thats why nad dah ajar minum pakai cawan and straw kire awal jugakla.. xberape gemar sangat kalau die lekat kat puting botol..hehe..nasib baik memang delisha takde pacifier.... :)

k|ree berkata...

zero -dia mmg aktif..sgt aktif...huhuh...

nad - tue la...naurah pun sebaik la tak nak pacifier...nnt, bila dah 4 5 tahun...nak minum air sirap ke apa pun..nak minum dlm botol...tp, klu dah mmg nak lekat ngan botol...sampi masa nye, dia akan stop sendri juga...diorg yg malu sndr..hehehe