21 Jun 2014

Nuha Aleena Abd Rahman

Assalamualaikum

Alhamdulillah...dah selamat bersalin 10 May lalu..

Sepatutnya 19 May...induce kerana baby estimate 3.3kg..takut tunggu lagi la besar..bila dah beranak...sekali 3.6kg..kalau tunggu lagi,mau mengulang sejarah macam Naurah..hehe..


bila dah no3, dah tahu badan macam mana...dah belajar meneran...dah tahu kontrol pernafasan..lebih mudah beranak kali nie...dengan keadaan jiran sebelah yang nak beranak duk menjerit 'hou tong aa...hou tong aa'...serius stress...tp berjaya juga mengabaikan jeritan itu...

kali nie,tak amik epidural..cakap doc nak rasa...tp,masa dah 6cm..midwife bg ubat tahan sakit yang mengantuk tahap gaban tue..tp bru cucuk..lepas sejam gitu dah beranak..jadi,mamainye ya Allah...sampai merapu-rapu...

luka pun doc kata 1st degree tear..maksudnya,koyak di kulit je...mmg sekejap je sakit jahitan tue..lepas 2 minggu,dah tak rasa sakit sgt...

masa dalam labor room..memang tak berhenti doa di beri kekuatan dan dipermudahkan..alhamdulillah berjaya habiskan surah yasin..dan juga ulang 3 qul dan ayat kursi tanpa henti sehingga sakit nak beranak..tolak la yang terlelap..sebab bersalin pukul 5.10pagi..mengantuk toksa cakap la...

camne life melayan 3 anak perempuan..?nanti akan dikongsikan...

05 Mac 2014

Beranak pun belum lagi..dah pikir..

Assalammualaikum..

okay...dah 29 minggu..alhamdulillah...

sejak tahu pregnant...kami dah bincang...mungkin kita perlu amik sesuatu utk jarakkan baby...
we did plan masa nak dapatkan NatashaAdelia...memang nak selepas NaurahAqeela setahun...dan hanya berpandukan pada tarikh kesuburan...Alhamdulillah berjaya...tapi, kali nie..tak berjaya...bukan saya nak salahkan minuman supplement tersebut..mungkin tak sesuai...

ada amik minuman collagen..dan yang perasan..period jadi haywire..period lebih seminggu untuk dua bulan...dah tak dapat nak baca bila tarikh subur...sampai pergi klinik..sebab kerisauan...so, doktor suggest suh stop minum..sebab 2 bulan berturut, period dekat 10hari..so bila stop, dengan tak tahu tarikh yang betul subur...tersalah baca...tiba-tiba, lepas tue terus tak period...mengandung rupanya..

bila dapat tahu, terus rasa...okay...mungkin tak boleh nak plan sendiri...kena bergantung pada sumthing juga la...pilihan ku hanya 2...implano atau iud..2 2 adalah menakutkan...hahah..
berbincang dengan suami..mana yang rasa okay...

keputusannya, tak bagi pakai memana pun...kita plan sendiri la...sebab apa, bila cerita camne nak pasang...muka dah berkerut bagai.. "tak payahlah wak, ngeri nye bunyi.."

adehhh...dah klu suami tak kasi...takkan la gatal nak pasang juga kan...kang jadi side effect, baru nak nyesal tak dgr cakap suami... :)

18 Februari 2014

Dah 7bulan...cepatnye...

Assalamualaikum

Dah mengandung 7bulan...rasa kejap je...dengan punyalah banyak drama nye...suspek luar rahim la..bleeding 3minggu berturut2...sampai juga ke trimester ke3...

Pengalaman mengandung anak ke3...macam2...

Tebiat...makan ice..masih sama macam Natasha Adelia..tapi, tak seteruk itu...cuma lebih suka minuman sejuk...
Punyalah lasak baby dalam perut nie...makin tak larat...

dah rasa mild contraction...haaa..bru 7bulan nie...tengah susah hati, kalau beranak awal...
bila tanya doktor, dia kata...memang gitu...sebab dah anak 3 nie...dia punya tindak balas lagi cepat terasa...

okay..masih naik motor pergi kerja...dah ramai yang tegur...risau...tapi, masih boleh peluk Mr.Casio atas motor...takde masalah kot...percayalah bahawa dia bawa motor dengan selamat..

mungkin akan dipikirkan bawa kereta bulan depan ke...hehee...malas nye nak redah jem....stress okay...

baju anak...persiapan...none...kkeekeke...sian anakku...

padahal ada 2 checklist for anak kali nie...

hurmm...

okay...lelaki ke perempuan...?hahaha...perempuan...alhamdulillah...walaupun jauh disudut hatiku inginkan lelaki...

semuanya telah ditetapkan...masih boleh berusaha...okay...akan ada ke4 ke..?hahaha

kita tunggulah camne pulak...

lain kali nak borak sal precaution pulak...dah survey macam2 nie...tp, keputusannya...????

09 Disember 2013

Kenapa ye..??

Assalamualaikum

Saya dah berapa hari asik mc..
ntah kenapa kali nie..mengandung...agak sukar juga di lalui...banyak dengan tangisan je.. :((((

minggu ke 15, saya turun darah...terjaga 130pagi..rasa macam basah katil..tp, tak mimpi kencing pun..hheeh...tengok kat katil...kat kain..memang basah...bangun dan terus ke toilet...kencing...dan darah pun sama kuar...sangat lah banyak...mengigil...walaupun masa naurah dah pernah mengalaminya...amik pads..pakai..kejut mr.casio..terus di peluk...air mata takyah cakap lah kan...nak bawa pi hospital..
terkenangkan anak2 yang masih tidur...sabar lah menanti sehingga pagi...mandi pun tak...takut..takut nak tengok..tkut nak tukar pads..

sampai hospital..terus ke emergency..kena tahan wad...sbb darah terlalu banyak yang keluar..
tunggu doktor...scan...pap smear..cek bukaan..sume normal..tp, doktor kata memang banyak sangat darah...
makan lah duphoston..bleeding yang tak tahu apa sebab...saya mc seminggu...

selasa masuk opis...khamis turun darah lagi sekali...makin bertambah cuak...kat opis pulak tue...adoyyy..
terus pi klinik dulu...scan...doc kata, macam placenta previa..dapat mc...mc lagi...sampai rasa dah macam takde mood nak masuk opis nie...kerisauan yang melampau...biasa bleeding kejap je..klu baby okay...

saat ini...saat menaip...masih lagi bleeding...dah tak paham kenapa...call gynea...dapat cakap dengan nurse..tanya, macam mana kondisi saya...adakah boleh masuk opis...atau masih perlu bedrest...

kalau ikut, masuk nie...dah 2 minggu saya bleeding...hurmm...jika ada sesiapa yang tahu..apa sebab...tolonglah bagitau...adakah saya perlu risau...atau memang biasa...

lagi satu, dah trimester ke2..dan pendarahan awal kehamilan adalah perkara biasa..dan ini bukan awal kehamilan...jumpa doctor...semua kata okay..baby okay...saya yang tak ok... :((