20 Februari 2011

Emergency Operation

As-salam

kiree bersiaran dari kampung..okay..kampung mertua adalah sangat canggih ye...ada wireless dan netbook untuk mengisi masa lapang yang tak berapa nak lapang nie...

pengalaman bersalin..?

memang tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata... :) tapi,kiree cuba juga ye..sebab, lain orang lain ceritanya kan...

kiree start rasa sakit-sakit dari 5Feb malam..tapi masih boleh control...

esok tue, kiree,mr.casio dan family mertua pergi minum pagi...masa tue, memang dah rasa macam kerap sangat...tapi, macam boleh tahan lagi...dan tak sangka pulak soto hajah siti tue last makanan yang boleh makan sebelum kena bersalin..

kami plan nak jalan Mid Valley...saja lah kan...tapi, rasa macam makin kerap plak...kiree pun ingat, pergi cek hospital dulu..if takde apa...kiree plan nak jalan-jalan lah...orang takde pengalaman kan...konon tak kena tahan...sekali, bila cek...dah buka 3cm...terus la kena tahan di LR...masa tue, jam dah pukul 3lebih petang...

perut sudah lapar, tapi tak boleh makan...boleh minum air kosong sahaja...memang tak larat..pukul 6petang...dah buka 4cm..doktor pecahkan air ketuban...masa tue la sakit makin kerap...nurse tanya nak amik apa-apa ubat tak...?kiree amik ubat apa entah nama nye..ubat tue macam relaxing je..bukan hilangkan sakit ye..kasi kiree tido dan bukaan makin cepat...biasa nya..sejam 1cm akan buka...

sakit makin melampau...tapi,tak tau camne nak gambarkan kesakitan tue...mr.casio yang sangat memahami..ada je kat sebelah...habis baju,rambut,tangan dia semua kena tarik..dia tolong kasikan gas tue...kiree sampai dah macam tak sedar diri...kena lempang-lempang dengan mr.casio...dia asyik cakap "saya sayang awak"...tapi, kiree tak mampu nak balas...kiree tak cakap sakit...tapi kiree kata."saya tak larat"...

tepat jam 10.30malam, dah buka penuh...10cm...okay..sakit kiree adalah 7 ke 8 jam juga lah...
dan masa tue juga, start push...tapi,kiree tak berjaya...kepala sangat jauh lagi...memang tak leh nak tolong...dekat 2jam push...jadi, doktor suggest operation..sebab dah lebih sejam dia bagi masa..bahaya untuk kami berdua...

masa tue, mr.casio keluar..bagitau mertua semua..kata kiree kena operation...doktor pun keluar juga...bagitau kat family...terus bawa ke bilik operation...mr.casio tak boleh ikut..sebab kira emergency...kiree tak berapa nak sedar sangat walaupun menahan sakit...pakar bius datang...
kena bius tue pun kiree rasa tak berapa rasa juga..sebab, sakit contraction tue, mengalahkan sakit-sakit yang lain...

lepas kena bius...lagi langsung tak rasa apa lah kan...

tepat jam 0020,7Feb2011...keluarlah anak kami anugerah dari Allah swt...

doktor terus pergi kat kiree kata..

"nadiah, baby awak comel...berat dia 3.95kg.."

kiree dengarlah suara anak, halus je suaranya...dah siap mandi semua...nurse tunjuk anak..

dia tanya, perempuan ke lelaki...tengok, anak awak nie...tembam nya...memang sangat tembam...

kiree pun terkejut tengok..tembamnya anak aku...hehehe...

alhamdulillah..semua selamat...

kiree dapat tahu, baby kiree terlentang,adap perut..sepatutnya, kedudukan dia mengadap punggung kiree...

doktor pernah bagitau, kalau kedudukan camtue, anak tue tak sampai 3kg pun susah nak keluar...inikan 3.95kg... :)

dan yang sedih, sebab kiree tak sedar...kiree tak dapat nak susukan anak untuk makanan pertama dia...

tapi, alhamdulillah...sampai ke hari ini...susu ibu masih lagi menjadi makanan naurah aqeela...

nanti,sambung pengalaman di hospital... :)

10 ulasan:

fiszah_pjo berkata...

2 jam push???takot jugak dgr crita sakit nk bersalin kiree ni..alhamdulillah baby dan umi sihat...

♥ OUR HOME MADE CHOCOLATE ♥ berkata...

blk kl 7hb eh? ingat nak jumpa kt kampung sbb blk on 13hb tu, so jmpa kt kl la yea. tak sabarnya nak jumpa Bb comel :)

Miss WatevEr berkata...

sesungguhnya setiap y pahit itu ade manisnyew...
n pengorbanan akak melahirkan dye maka lahirlah permata kedunia n...

comey sgt ank akk...geram tgok pipi dye....huhu!!

Mrs Shareeda berkata...

Wahh.. blh tahan pengalaman awak bersalin.
Apapun alhamdullilah semua dah selamat kan. ur baby pun sangat cumil. Cant believe 3.95kg! hihihi
Sy nih tunggu hari, kalau khamis tak kluar, serah diri la kat hops. Pray for me yer.. Selama Berpantang..

k|ree berkata...

fiszah - iyup...dekat 2jam push..kiree memang rasa nak keluar je kepala nya..tapi, masih tak dapat juga..sudah tukar..panggil mak ayah je..sng sket..hehe..

ayue - a'ah...takpun..datang masa kenduri aqiqah nanti la..insyaAllah 20hb..

miss wutever - hehe..mekasih..:)

mrs shareeda - okay..dun worry dear..insyaAllah, semua berjalan dgn lancar...

Mrs.Qarlista berkata...

kiree..memang naurah sangat tembam! macam sangat excited dan teruja jarang tgk baby tembam gitu..hehe. so comel! geram nengok. nanti upload lagi gambar naurah tau.

semoga cepat sembuh, selamat berpantang..citer pasal pantang tau nanti.

;p

k|ree berkata...

mrs.qarlista - hehehe...kiree sendiri tgk pun macam nak gigit pipi dia..hhehe..okay...nnt, kiree upload lagi..insyaAllah...tq dear..nad pun gudluck ye...

♥ OUR HOME MADE CHOCOLATE ♥ berkata...

insyaAllah nak dtglah kalau dijemput. tp tak kira ttp jgk kena jemput kami bertiga jgk :)

~MaMa AdRiAn FaRiQuE~ berkata...

wahhh...naurah bam² cam adrian la...ni msti sbb kiree dok tgk adrian ms naurah dlm perot kn...hahaha!!

k|ree berkata...

ayue - hehe..mst lah jemput...

mama - hahaha..mungkin agaknya...:)adrian lagi tembam kot..hehhee...:)