28 Januari 2011

1CM

Salam

Hari nie, kiree amik mc..ada check up...harapnye yang last la..lepas nie,terus bersalin...

if not, kiree kena lah serah diri...

appointment dengan doktor petang..kiree datang awal..kul 2.20petang dah sampai..dapatlah jadi orang pertama...hehee..takde la lama nak tunggu...tunggu dalam 15minit..doktor pun sampai...

tak lama terus masuk...

doktor tanya camne hari nie...soalan biasa yang di ajukan setiap kali jumpa Dr.Suriati di Hospital Pantai Cheras...

jawapan kiree kali nie...

baby tak banyak gerak...dari semalam, mengeras...

okay..cek BP okay..urine pun okay juga...timbang berat..naik pulak satu kg..

macam biasa la..scan...alhamdulillah..baby okay...doktor kata, boleh tahan baby awak nie..
3.5kg..doktor pun picit-picit perut...dia macam pelik la..sebab, macam kecil je..tapi berat pulak..
tapi, itu anggaran je..range berat baby..3.1kg-3.8kg...

apa lagi..kiree confirm la sangat risau kan...sebab berdoa sangat nak beranak normal...

bila bangun je dari katil...doktor, boleh tak saya nak induce..beranak hari nie juga...

dia senyum je..dia kata, takpe..kita cek bukaan dulu...warggg...gerun ooo..

tapi, Dr.Suriati sangatlah lemah lembut..dia kata, tahan sikit..memang agak sakit..tapi,time tue je..lepas tue, dah takde...

doktor kata, dah buka 1CM...dah engage..saya boleh rasa kepala baby...

doktor tak galakkan la induce..tapi, dia kata..kita jumpa lagi 5Feb2011..if kiree tak beranak lagi..tengok bukaan..if dah buka lebih dari 2CM..boleh induce kalau nak...

kiree cakap lah takut kalau kepala baby besar...doktor pun lukis lah gambar kepala baby yang nak keluar dari rahim kiree..dia kata, kepala baby..masih lembut masa nak keluarkan...jangan riso..ada orang berat baby 4.2kg..masih keluar normal..dan ada yang berat baby 2.8kg..tapi, susah nak keluar...

dia kata, awak nie..banyak membaca nie..jangan risau..dan jangan pikirkan sangat...bila tak paham..tanya doktor..jangan main paham sendiri je..akibatnya, menakutkan diri sendiri...
memang betullah kata doktor tue..sebab tue la,macam-macam ku tanya..

doktor kata lagi, kedudukan baby mengadap ke punggung kita..adalah yang paling bagus sekali..senang nak keluar...ada cara nak jadikan baby berkedudukan camtue...baca kat babycenter..

okay...dari 1cm tue..nak ke 2cm pun amik masa yang lama...

marilah kita tengok..agak-agak, hari apa lah kiree beranak... :)

12 ulasan:

Bie Cimbelang :D berkata...

sy silent reader akak, baca sejak akak lom kawen lagi. hehe..sy doakan akak selamat, x sabar nk tgk your baby ^^

Awanis Binti Zaini berkata...

Good Luck Nor...

k|ree berkata...

bie - mekasih.. :)..insyaAllah..harap sume nya okay..

kak awanis - tq kak..akak take care..tgh berpantang pun boleh online ye..heheh.. :)

Gen2Merah berkata...

semoga berjaya kak... (",)

rDnA berkata...

good luck kiree..xlama jer lagi kan??agak2 sapela dulu..

Mrs.Qarlista berkata...

kiree..nad doakan jugak semoga semuanya selamat dan dipermudahkan...aminnn..

My Inspiration berkata...

kiree, doa byk2... semoga segalanye dipermudahkan...aminn...=)

k|ree berkata...

gen2merah - terima kasih...

rdna - tue la..sama2 lah kita mengupdate nnt ye... :)

mrs qarlista - terima kasih nad..sama lah awak juga ye nnt... :)

my inspiration - terima kasih..insyaAllah.. :)

fikaryna berkata...

kiree..bole tgu2 yer kalau dah ada bukaan..

mmg banyk baca kan..:)ryna pun same..

Mrs. Eeza Herman berkata...

kiree da bukak 1cm...?? iza lak rasa neves nie..take care ye...semoga semuanya dipermudahkan..amin...

ZERO VENDETTA berkata...

Semoga segalanya dipermudahkan amin... so excited nak tgk Bb, present utk si Bb pn dh ada :)

k|ree berkata...

ryna - doktor kata okay je..tunggu smpai sabtu..if not, kena induce la.. :)

eeza - hehehe...insyaAllah..sume okay..tq..:)

zero - aiyo..dah ada ke..?malu nye..