11 Mei 2011

Pening...

As'salam

saya ada masalah besar yang membuatkan saya tak boleh fokus kerja...sibuk cari info di ofis...
sebab tak sempat nak mengoogle di rumah...naurah suka bergantungan...

naurah sekarang nie, dah pandai kenal emak nya...

jadi, sejak beberapa minggu nie...dia mereject botol habis-habisan...tak tau nak beli puting apa...

MAM - tak jalan
TheFirstYear - tak jalan
NUK - tak jalan

tak tau nak beli puting apa lagi dah...rasa dah macam-macam try...

bagi guna sudu pun tak jalan juga...sebab dia suka menghisap...tapi,hanya direct dari emaknya sahaja...

masa pantang dah ajar hisap dalam botol..dia nampak okay je dengan botol MAM tue...
tapi,entah kenapa...tetiba dah masuk kerja...dia reject...

tolonglah bantu saya yang bermasalah nie... :(

kesian kat naurah...sanggup tunggu saya balik ofis untuk direct feeding...

12 ulasan:

MyRule berkata...

alamak.. x tau la macam mana nak tolong nad. Cuba pujuk dia.. Bagitau dia kenapa dia minum dalam botol..kenapa awak kena kerja. Cuba banyak kali cakap ngan dia.. :p

nadeera berkata...

puting TT dah try?emeer pun mcm2 saya try..TT tak mau,avent tak mau,NUK tak jln..pigeon pun tak mau..huhuhu puting kuning pun reject..last2 mintak daddy dia tlg bagi,baru dia hisap avent tu..awak dah try pigeon tak??puting kuning tu cuba try..mana tau dia nak.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum.. saya nak kongsi sikit pengalaman saya dengan anak yang tak mau minum dari botol ni. anak saya yang no. 2 skang dah 9 bulan. saya start bagi botol masa umur dia sebulan lebih. ok la dia nak. pastu bila dah abis pantang nak masuk kerja balik dia dah ok dengan botol.masuk bulan ketiga lepas cucuk imunisasi dia start reject botol. tak mau sungguh2. nak direct feeding aje. mmg dia sanggup tunggu kul 1 time rehat saya jenguk dia dan kul 5 lepas abis saya abis keje baru menyusu.saya pon dah cuba macam2 puting mmg takde yang jalan.semua dia tak mau. sudahnya pengasuh dia bagi dengan syringe aje.mmg sampai dia umur dekat 7 bulan baru nak semula dengan botol.tapi saya bertuah la sebab dapat pengasuh yang betul2 sabar bagi anak saya minum susu dengan syringe.

Siti berkata...

siannye u...
i ade experience tu..smua puting i guna tuk my 1st baby aritu...last2 dia lekat kat pigeon (wide neck) punye..maybe sebab lembut kot...try la..

if dia reject puting jugak try use syringe...

Mrs. Eeza Herman berkata...

cian kiree..
try la tommee lak..nampak shape dia sama cam breast...
mane tau kot naurah boleh accept lak..
bila kiree kt umah, try biasa2 kan dia guna botol..jgn bg direct..buat selang seli ker..
good luck!!

k|ree berkata...

myrule - dah..setiap kali dia menyusu..setiap kali tue berbual dengan dia...

nadeera - lum try lagi...tue la..rasa macam byk koleksi naurah nanti..hehehe...

tanpa nama - tue la..saya nak cuba bagi syringe tue...tapi,sebab bagi ubat guna syringe tue pun dia reject juga..menangis2 tak mau...macam sama je la kan klu bagi susu...tapi,takpe la..nnt saya try...terima kasih... :)

siti - okay..nanti saya try juga...terima kasih...

eeza - mekasih...tue la..rasa macam nak beli juga TT tue...kena juga la ajar hisap botol kat rumah... :)

modusoperandi111209 berkata...

slm kiree

maaf, xde pengalaman lg sbb sy pn tak try lg kasik anak pkai puting. dh sebulan lebih nih. mtk2 le dia bleh terima..

kongsi info dlm entri kiree ni ye..

rDnA berkata...

kiree dna pun alami nasib yg sma.mcam2 botol dna dah guna..yg tommee bntuk cam breast,NUK..MAM semua dah try..guna puting utk baby sumbing pun dah..yg botol pureen biasa pun dah try..danial reject mentah2 semua botol tu..dia main2 jer dgn lidah dia..sabar jer la..ms dlm pantang ok jer nak..pastu balik umah sendiri langsung taknak dah..
then terpaksa postponed start keje..kesian kat danial melalak cam kena pukul klu tak bg susu..tak tau dah nk bt camner..(!__!)

k|ree berkata...

rdna - mmg betul..klu ikutkan hati..mmg rasa nak unpaid leave je...tapi, susah la..kena juga keraskan hati...baby, bila dah masuk 3bulan nie..dia dah kenal bau mak dia..sbb tue, bila kita dekat ngan dia..mmg dia nak kat kita je..nak direct...mmg kena org lain yg ajar...skng nie, tgh nk ikut nasihat rakan-rakan yg bagi idea seperti di atas... :)

Fasha berkata...

sib baik la si emir nak ngan botol tommee tippie tu. kiree try la mana tau serasi. tapi betul la, memang kena org lain yg kena ajar dia pakai botol tu, baby mmg cam bau mak dia nih

aisha berkata...

Awak..try tommee tippee la.. itu yg terbaik setakat ni..kebanyakan kawan2 yg have same problem mcm ni, kita suggest tommee tippee.. sbb puting dia exactly rupa mcm breast kita.. try first laa.. and bak kata eeza tuh, try avoid bg direct feeding masa ujung minggu kat umah, sbb nanti hari isnin anta ke pengasuh dia akan reject balik botol..selang seli breast and botol..

fiszah_pjo berkata...

hi kiree..

mula2 dulu adriana pun tak nk dalam btol...tapi kesian kt mama die nk masuk kerja kot..30 hari die da nk isap botol,,mula2 aritu gelabah gak..soh papa die belikan tomme tippe..
last sekali die tak mo tomme tippe tu..die guna yg medela punya brand ngn puting Dr Brown..sy guna storage btol je.
tp kalu saya ks die reject gk.tok or papa die kasi takpe..maybe da cam bau mama die kot..