05 Disember 2009

Senarai Persediaan Tunang

Ingin mengimbau kembali persediaan tunang...

Pertunangan
Ada yang taknak bertunang, terus kahwin..ada yang bertunang dan nikah pada hari yang sama..semua mengikut kehendak masing-masing..macam kami, decide untuk bertunang dahulu pada 1st Feb 2009. Persediaan tue, ada la sikit-sikit...cubaan kurangkan penggunaan wang kerana bertunang adalah majlis yang sepatutnya tidak memerlukan banyak wang.. :)
serius... jangan habiskan duit dekat bertunang..sebab, bila masa tunang dah grand..confirm majlis kahwin..kenalah berlipat ganda grand nya..dan memerlukan lebih banyak wang...paling kurang pun RM2000 - Rm3000 je..ada yang tak sampai RM2000 pun..macam kita aritu, tak sampai pun Rm3000...

Hantaran
Senaraikan berapa hantaran yang nak di beri dan di terima..dan apa barang-barangnya...
untuk bertunang nie, tak perlulah habiskan duit sangat dengan membeli barang-barang mahal..membazir..kahwin nanti nak bagi lagi...tapi, ada juga yang bagi sekali je masa tunang...kebanyakan orang, bagi banyak barang makanan je masa tunang...macam kami aritu, 7 berbalas 9..barang yang di beri kebanyakan barang yang perlu digunakan untuk majlis nikah nanti...takde lah membazir sangatkan.. :)
Barang yang di beri oleh pihak perempuan :
- sireh junjung
- buah-buahan
- coklat
- songkok dan butang baju melayu
- tuala mandi
- set mandian
- kain nikah
- kemeja
- kek

Barang yang diberi oleh pihak lelaki
- sireh junjung
- coklat
- buah-buahan
- telekung
- set mandian
- kain nikah
- kek

Dah dapat list nie, belilah sikit-sikit..macam kami, bulan 12 kami dah start beli barang..

Catering dan khemah
Biasanya, ada yang masak sendiri sebab tak ramai tetamu kan..jangan lupa ye pikir nak masak untuk berapa orang...tunang biasanya tak ramai orang datang..1 khemah sudah mencukupi..dan masak untuk kurang dari 200 tetamu...dah kira okie...pernah mensearching di Mr.Google..terjumpa ada yang tunang buat di dewan...hebat betul...berapa banyak la duit nya habis...kalau kami, terus kahwin je la..senang...hehehe...

Mini pelamin
hurmm...Actually, benda nie agak mebazir la sebenarnya..tapi kita buat juga masa tunang aritu..al-maklum, rumah dan bilik agak kecil...kakak-kakak request buat mini pelamin, supaya tak semak di bilik..jadi, kita rasa mini pelamin tue..cuba buat sendiri je...takde lah membazir sangat..

Make up
Nie penting juga..mestilah nak nampak cantikkan..?tapi, kalau anda boleh jadi macam nad ( bride to be stories), memang hebat..dia makeup sendiri..dan tidak perlukan khidmat tukang makeup yang hebat-hebat...yet, u still look so beautiful... :)
tapi, sebab kita sangat tidak pandai bermakeup..memang memerlukan khidmat tukang makeup...

Doorgift
Yang nie, ada yang bagi...ada yang tak bagi...tapi, ini pun tak perlu beli banyak-banyak..macam kita, kita bagi dodol dan buat untuk 150 tetamu..tak ingat pulak habis ke tak..?rasanya, macam habis je.. :) al-maklum ,anak buahku..nasirah..sangat suka makan dodol...dodol nie ada dalam bekas-bekas kecil...jadi, untuk lawa sikit...letak la bunga sikit kat penutup bekas tue.. :)

Deko Hantaran
kalau anda rasa anda kreatif...buat je sendiri...tapi, kalau tak kreatif pun..buat je sendiri...Mr.Google ada..memang sangat menolong...tiru aja..tukar sikit-sikit... :)
kalau nak upah orang buatkan hantaran...mahal tue...biasanya, 1 hantaran = RM30..kalau 9 hantaran dah Rm270..itu mungkin yang biasa-biasa je..

Baju bertunang
kalau suka simpan baju kurung banyak-banyak..tempah..kalau tak suka, sewa je..dan, cuba pikirkan fesyen supaya baju itu boleh dipakai semula..dan, kalau tempah baju...tak perlu hantar di kedai mahal-mahal sangat...membazir juga...sangat membazir...kita tempah baju tunang hanya dengan harga Rm70..kain je,kain mahal sikit..hehehe.. :-P

Rasanya, itu sahaja yang penting..perlu ada untuk persediaan majlis pertunangan...
anda tidak perlukan kad jemputan...tidak perlukan deko-deko bilik...tak perlu bed sheet...jimat kan..?

if ada yang takde dalam list nie..minta maaf ye..boleh kongsi pendapat di ruang komen.. :)

17 ulasan:

farhanna berkata...

samelah.. around 2k je kot saya tng hr tu

k|ree berkata...

farhanna - okie..nanti kawin..pun jgn membazir..:)

Cek Rosy Daisy berkata...

bukan lah senang nak tunang/kawen di zaman sekang KAT MESIA..
perlukan ongkos yg sgt besar.. uwaaaa~!!

faratul berkata...

erm..if possible fara nak wat less than 1k je..dpt xrasenye?sbb tunang ni ma sy yg request,ikut sy arini trus kawin,xmo tunang2..jimat blanje..

kiree..link kamoo ye..

ZERO VENDETTA berkata...

kos masa tunang guna duit sndri RM1500,duit mak RM1000.so berapa je?sgt murah.zaman sya tunang jarang org buat mini pelamin,so sya x de =P

ZERO VENDETTA berkata...

agak kagumlah dgn nadiah yg kamu kata make up sndri tu =0 boleh tak nak visit dia punya page "bride to be stories" kt linked kamu utk tgk hasilnya ;)

ZERO VENDETTA berkata...

anyway,
nice pict kt atas tu,ssuai sgt ;)

k|ree berkata...

cek rosy - huhuh...lagi lama u tunggu..lagi banyak ongkos nak kena guna... :)

faratul - bole je sebenarnya, tapi, fara kena buat benda yang penting je..yg rasa mebazir..tak perlu buat..ada juga kawan kita yang spend less than 1k..hantaran, hanya makanan...

ayue - tapi, rumah anda ada kawasan yang sesuai nak sarung cincin...blog tue ada kat link tepi tue..cuba cari..mekasih..memang sangat suka gambar tue.. :)

intan Norafzan berkata...

hy,
i google psl tunang n found ur page...:)..it really helps, byk tips dlm blog ni...thanks sissy :)..for me, i pun rasa tak pelu bazir sgt for tunang..even baju tunang pun i buat kurung moden je, nti leh pakai g keja hehe...:D

k|ree berkata...

intan - hye intan..betul2...jgn bazir2..nnt nak kawin..lg byk nak pakai duit..leh pengsan..hehehe...

Tanpa Nama berkata...

kat mana tempah baju nikah tue?? rm100??? murah tue...

-waniearabella-

k|ree berkata...

tanpa nama - dekat area rumah kat melaka...taman merdeka...ada satu auntie yg jahit...

Zahidah berkata...

wow~ sy suke cara awak! ;)

btw, kitorang tunang lagi simple..sbb mmg plan tak nak tunang..plan family dia datang merisik je besok ( raya haji)..tup tup..jadi tunang n merisik..saya tak ade preparation langsung.. just bli cincin and hantaran makanan/kek/buah... semalam dorg decide merisik n tunangkan sekali..macam zaman mak saya..huhu..baju pun pkai baju raya, make up..i think i akan make up sendiri, sedap mata memandang je.. sangat short notice and debar! but, bgs juga xmmbazir..leh spend lebih masa kawen nanti ;)

my family and family dia pun ok je..saya harap besok pun ok je la, semua berjalan dgn lancar ;)

btw, kat mane yea jahit baju nikah yg murah kt tmn merdeka tu?? saya pun duk taman merdeka.. ;)

Tanpa Nama berkata...

thanks an eye to this tips
pmu
turf

Tanpa Nama berkata...

thanks for this nice post 111213

ceq'bell berkata...

bell bru nak btunang, tp da siap kire2 budget ritu dlm RM1000 u brg hantaran.. tup2 ramai plak y nak sponsor dulang hantaran.. last skali bell just kluarkan dlm 250 je ;p lps tu al-quran beli gune voucher buku.hehehe.. kenduri nnt catering u 50org shja..

Tanpa Nama berkata...

Tumpang tanya....saya nk bg gift wat ttmu masa tunang tp ape yg
ssuai yek