29 Julai 2009

Persiapan ke 19 - keluarga mertua

Morning..
pagi sampai ofis..terus update blog ye..
terasa nak tulis sebab pagi tadi dengar hot.fm tentang dengan keluarga mertua.

saja la nak kongsi pengalaman..walaupun, masih belum formal jadi keluarga mertua lagi..
tapi,sangat rapat dengan family tunang..dari kitorang kawan sampai la bertunang nie..
kiranya, baru kawan beberapa hari beberapa tahun yang lepas..dah jumpa family masing-masing masa hari raya..kebetulan kitorang punya first time jumpa bulan puasa yang beberapa hari lagi nak raya.. :)

mulanya,memang sangat pemalu la..biasa la tue..siapa yang tak segan kan..
lepas dah pernah jumpa tue..kami jarang jumpa la..
sebab,sorang belajar di Universiti Utara Malaysia..sorang lagi belajar di Universiti Teknologi Mara,Shah Alam..jauh kan..?

belajar jauh..banyak la dugaan nya..jadi..kami bercinta (8 December 2005)..sekejap je..dah ikut haluan masing-masing..

tak ingat bila,rasa nya 2 tahun yang lepas..mr.casio datang umah jemput adiknya kahwin..jadi,ms.kiree dan juga ayah n arwah mak..gi la jemputan tue..bila sampai je..orang pertama yang ku nampak..confirm la mak nye kan..diorang layan memang baik la..tak macam orang luar pun..macam biasa je..padahal kitorang nie dah berpisah nie..
balik dari kenduri..salam mak mr.casio..terus di peluknya ms.kiree nie..yang aku nie, terus minta maaf kat mak mr.casio..minta maaf sebab berpisah dengan anaknya la kan.. :)

ingat lagi, masa on the way balik kampung masa dapat tahu mak meninggal..dalam kereta..
pukul 3 ke 4 pagi la..kat highway, dapat msg dari mr.casio.."ko okie ke?,aku tetiba teringat kat ko"..ajaib kan..? tak bagitau dia pun tentang hal tue...masa kenduri arwah..mak dia peluk dan menangis juga..

kebetulan, masa permulaan bercinta balik tue (8 Februari 2008)..ada kat melaka..tengah praktikal - sampai lah dapat offer kerja..lama juga la kat melaka..memang kerja nye, memasak la untuk mr.casio..hantar makan kat tempat kerja dia..kadang-kadang, berkelah di depan MBMB..bawa bekal makanan yang di masak sendiri ye..

sekarang nie, memang sangat rapat la dengan keluarga mertua...kalau ada kenduri ke,makan-makan ke..confirm ada juga..supaya boleh menonjolkan skill memotong bawang,skill memotong buah-buahan,dan skill membasuh pinggan...hehehe...dan, sudah pernah masak sesuatu untuk bagi keluarga mertua makan..seingat ku, wat siakap sweet sour, kek coklat, mix fruits dengan kuah custord tue ( tak ingat la nama nye )

kalau dengan adik2 nya pulak...memang kitorang rapat juga...diorang la yang akan bercerita tentang bangah diorang masa kecik-kecik dulu la..macam-macam lagi la..

selain tue, takde la selalu..tapi,kadang-kadang akan telefon mak mr.casio bertanya khabar,kalau dia tak sihat, call juga.tanya la apa-apa yang patut...dan memang agak kuat berborak la juga dengan mak mr.casio nie...sebab mak dia pun,suka berborak juga...

jadi, apa persiapan korang dengan bakal keluarga mertua..??

14 ulasan:

MyRule berkata...

sangat la bagus...dah rapat camtu. X yah malu2 na kontrol cun macam ME lagi..hehehe

Siti Hajar berkata...

bagus2..saya masih malu2 lagi..kdg2 tu g rumah dia, mak dia ada kat depan cam segan nak turun kete nak salam..siap tanya tunang, nak kena turun salam ke?..hehe

k|ree berkata...

my rule - memang rapat pun..siap ngumpat,bertepuk tampar..hehehe...:) mak dia memang sgt baik.. :)

siti hajar - kalau kita malu2,nanti dia lagi segan nak rapat dengan kita...jadi peramah sket..tapi,biar kena dengan tempatnye.. :)

Tanpa Nama berkata...

hahaaa beb..aku tingat kisah ko yg mak mr.casio tersalah kol kt uma ko 2..mmg ko sgt rapat ngn family in law ko kan..:-) wish u happy beb~ ~nina~

erniekO berkata...

cocktail kot? name mkn tuh..

hehehehe. :)

k|ree berkata...

nina - okie..thx beb..

ernie - urmm..makan ngan kuah custord tue..ye la kot..hehehe

hanim berkata...

hur, triffle kot? i start rapat after bertunang.. b4 tu, mak dia siap bgtau x mo kenal selagi dua2 xcemerlang, gemilang & terbilang dlm study.. hukhukhuk.. after bertunang, siap bwk g holiday.:))tapi mcm takut2 gak cz x jarang jumpe & calling2.. dh bahasakan "mama" k.. consider rapat dh kot?? hohoho

k|ree berkata...

hanim - huhuh..okie la tue...gi bercuti sama2...oo..kita tak bise la nak panggil mak lagi..tunggu lah dah kawin nnt...ehehehe...

Rosy Daisy berkata...

maintain the relationship ok.. hopefully my side of story will end up like urs~

p/s: ku follow blog kamoo~ sbb coretat kamoo cute :)

zerovendetta berkata...

Good job nad..
Ko kan peramah mestilah orang tua 2x suka =)) mcm aku dgn mak mertua pun ok best!Tp belum sampai bertepuk tampar la.hehee...

urm pasal puding tu klau x silap puding kastard ke??

zerovendetta berkata...

Rosy Daisy - Mestilah orangnya pun comle jugak..

k|ree berkata...

rose daisy - insyaAllah..but really hope like that la..u will too..dun worry..


zero - hehehe...tue la..mulut aku nie,tak reti diam..tue la masalahnye..orang melaka kan suka bertepuk tampar..macam aku la juga..dlu ko kan sampai pegang tangan aku bila bercakap..sbb taknak aku tepuk2 ko..heheh...


both - mekasih puji.. :)

d7 berkata...

woohoooo..
saye ade mase kenduri arwah tu..
hehe nadiah siap memalu bile ibu mertua dia sebut tutttttt..
alih2 leh betul2 terlekat eh?
ngeeeee ;)

k|ree berkata...

heheheh..
aku lupa la..mak de sebut pe eh..?
hehehe..macam ada yang mak de cakap..alamak..serius..apa eh..?