23 Julai 2009

Persiapan ke18 - HIV test

HIV adalah sejenis virus yang boleh melemahkan sistem ketahanan badan kita. Lama- kelamaan ia akan menjadi sejenis penyakit iaitu AIDS. HIV boleh merebak dalam pelbagai cara iaitu, hubungan seks rambang, berkongsi jarum, ibu mengandung yang menghidap AIDS, menerima darah daripada orang yang menghidap AIDS.

okie..ingat ye jangan tak ingat.. kami berdua disoal ye..dengan rileks jawab tidak berapa tahu sangat tentang HIV dan AIDS.

kami berdua dah buat kat Poliklinik Bandar Tun Razak, K.Lumpur. agak lambat sikit la nak tunggu. mr.casio dengan tak makan lagi..muka dah naik pucat...cian dia.. :(

Aritu, balik kampung sepatutnya nak buat kat Melaka..nak di jadikan cerita, jumaat tue kami memang tak sempat nak buat..sampai melaka pun dah petang dengan singgah nilai lagi..sebab confirm on the way balik takkan singgah..
Kebetulan, hari sabtu salah satu poliklinik di Melaka buka. Poliklinik Peringgit..mula-mula, okie la tanya boleh tak buat HIV test hari sabtu. pegawai tue jawablah dengan baik.. sekali ada lagi satu pegawai keluar.."haa,baca yang kat papan tue.nanti saya nak tanya senang sikit nak jawab"..dengan garangnya dia cakap..terus taknak buat kat poliklinik tue..buat la dekat K.Lumpur.

kami wat appointment petang selasa - 2.00ptg.

sampai je terus isi borang yang dah disediakan. amik borang,isi kad pesakit. bayar RM1 sorang untuk borang.

Nurse 1 : Nur Nadiah Hamdan

Ms.kiree : Ye saya. (jantung ku berdegup laju,nape nama ku yang di panggil dulu nie?)

Nurse 1 : okie duduk ye Nadiah.Datang untuk buat apa ye?

Ms.kiree : HIV test.

Nurse 1 : untuk kahwin ye..kahwin yang kali ke berapa nie..?

Ms.Kiree : dengan malu nye jawab..first time.. :)

Nurse 1 : apa yang nadiah paham tentang HIV. boleh cerita sikit ? :)

Ms. Kiree : urmm..tak berapa pasti.yang saya tau HIV boleh merebak dari beberapa cara. antaranya, hubungan seks rambang, berkongsi jarum..apa lagi ye..tak ingat lagi la kak.. :)

Nurse 1 : okie.takpe. HIV nie adalah sejenis virus yang melemahkan sistem ketahanan badan kita. dan diterang seperti diatas..(malas nak type lagi)
ingat ye,nanti doktor pun ada tanya lagi dan diterangkan dengan lebih lanjut..okie..saya nak amik darah nie ye..

Ms.Kiree : okie sambil menghulurkan jari ku yang comel nie.. :)

dah amik darah semua..kena tanya lagi..

Nurse 1 : apa nama pasangan ye ?

Ms.Kiree : Abd Rahman Abdullah

Nurse 1 : Kerja sebagai apa ye? bila tarikh yang dicadangkan?

Ms.Kiree : Eksekutif TM Bhd. 10 Oktober 2009

Nurse 1 : okie.sempat lah..sebab test nie valid selama 6 bulan je. okie.boleh tunggu doktor panggil ye.

tak lama tue..Mr.casio pulak kena panggil..

soalan yang sama di beri..tapi..yang kelakar nya..Mr.casio jawab dengan tepat dan teliti sekali..

Nurse 2 : waa..hebat ye awak..dah boleh jadi doktor nie..

Mr.casio : hanya tersenyum

Nurse 1 : memang lah boleh jawab, tunang nya ada kat luar tue..dah pesan awal2..

Mr.casio : alamak..kantoi plak..

Semua orang gelak..

tue la cerita nya...

keputusannya ialah 2 2 reaktif..maksud nye..virus tak aktif la..heeheh..

11 ulasan:

MyRule berkata...

waa...ini kena baca b4 gi..hehehe

Me ingat nak buat kat poliklinik durian tunggal jek..sure x ramai org kot. Kat shah alam ni sure ramai.. ;)

k|ree berkata...

my rule - kat shah alam tak ramai orang rasanye...sbb, ofismate dah gi wat HIV kat sana..de cakap,15mnt je.. :)

d7 berkata...

hahah ni la entry plg lawak skali ok!!
terbyg2 aku muka pucat si man..
hehe.. tak leh blah.. ;p
dasyatla nadiah leh igt sume ape nurse tu cakap..
kalo aku banzaikan je kot ;p

k|ree berkata...

d7 - huhuh..aku yang mengalami nye pun tergelak2..ingat la..ko tak tau bape kali aku hafal supaya tak lupa..takut kena tanya ngan doktor plak..sebaik mr.casio ku jawab dengan hebat sekali.. :)
ktorang masuk 2 2 sekali masa jumpa doktor tue..

k|ree berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Fatt.Nazz berkata...

hye bride-to-be....juz passing ur blog...n i pon nk kawen jgk..date kite same la..10hb 10..hehe...neway,gud luck yaa!~~
=)

k|ree berkata...

Fatt.Nazz - hi..heheh..sama la pulak..bukan duk melaka kan..?gud luck to u too... :)

naddynad berkata...

dasyat nye nurse kat klinik tu...mcm nk tanya soalam exam pulak..hehe...

k|ree berkata...

naddynad - tue la pasal..tapi okie je nurse tue...tak de la tya nak memarah dari yang kat poliklinik melaka tue.. :)

nad nazira berkata...

awak..kene bayar tak kalau buat hiv test??

k|ree berkata...

nad nazira - amik borang HIV kena bayar kat pejabat agama RM5..nak buat test kat poliklinik, kena bayar lagi RM1..tue je..klu ada yang charge lebih tue..jangan buat kat situ..