25 Julai 2009

Mari menangis bersama saya

Penggunaan nur di gunakan dalam entry kali nie..

Nur hanya ada 1 mak.dah arwah. bernama Azizah bte Othman. cuba bagitau nur, sesiapa yang ada lebih dari seorang mak?

Mak nur lah yang mengandungkan nur selama 9 bulan. Masih ingat lagi, mak pernah cakap. Lahirkan nur la yang paling susah sekali..bertarung nyawa...

Mak yang lahirkan nur..mak yang bertarung nyawa nak lahirkan nur...besarkan nur..bagi makan minum..suapkan nur..siapkan nur ke sekolah..hantar pergi balik sekolah..menangis sebab nur..

sekarang, nur dah besar..akan berkahwin tak lama lagi...nur nak kahwin tak lama lagi,mak..

tanpa mak di sisi...rasa macam kosong...betul ke apa yang nur buat nie semua..?tiada penasihat untuk membeli kain langsir..tiada penasihat untuk beli kain nikah..tiada penasihat untuk beli cadar katil..tiada penasihat untuk beli barang-barang kahwin..
yang ada hanya akak2 saya.. terima kasih.. :)

kalau ada yang rasa begini..terima kasih kerana memahami...

salahkah kalau benda ini yang ada dalam kad kahwin nur..salahkah...??

Hamdan bin Said
&
Allahyarhamah Azizah Bte Othman
jadi, nama siapa yang patut nur letak...?cuba bagitau..
korang nak letak ke nama orang yang bukan besarkan korang...orang yang tak lahirkan korang..orang yang tak jaga makan minum korang..dan yang penting, orang tue tak pernah wujud pun dalam hidup korang sebelum nie..
sangat cemburu orang bercerita tentang mencari barang kahwin dengan mak-mak mereka..
mak diorang nak camnie la..nak camtue la..
tolong jangan rasa sedih bila mak korang nak buat semua benda untuk korang..dan tak mengikut citarasa korang...
sebab,
korang akan rasa lebih sedih bila, mak korang takde di sisi masa nak bernikah nanti..korang akan rasa lebih sedih lagi, bila kena baca takliq tue, mak korang tak baca kan pun..korang akan lebih sedih lagi..korang tak dapat cium peluk dan minta maaf sebelum jadi isteri orang nanti..
jadi, nur nak tanya lagi sekali..
salahkah letak nama mak nur dalam kad kahwin nur?

29 ulasan:

erniekO berkata...

huwww... sedey... :(

hhhmm....

d7 berkata...

semoga arwah mak kamu tenang bersemadi & diredhai Allah s.w.t..
tak salah nadiah..
in fact, kalau hamba Allah *penerima jemputan* tu bermurah hati, mereka boleh bacakan al fatihah utk arwah..
insha allah..
sentiasa yakin apa yg kamu lakukan ok?
xoxo *love love love*

k|ree berkata...

ernie - klu anda tau cerita sebenar..anda akan lebih sedih mungkin... :(

d7 - insya Allah..begitu lah yang diharapkan..memang yakin, cuma ada yang tak setuju..tue yang sedih..

erniekO berkata...

errr i think i know.
i guess lar.

mst ade a few argument bout dat wit ur dad kan.. :(

Tanpa Nama berkata...

hm..
sbar ea awk..

k|ree berkata...

ernie - hurmm..lebih kurang la.. :(

tanpa nama - mekasih..saya akan lebih bersabar...

mimie hamdan berkata...

mimie amat faham perasaan nor... jgn risau kita adik bradik akan bersatu... if anybody says something about this.. you watchout kay... you've done the right thing.. it's not my problem that the person's name is not in the card... you dont deserve that kay!! to ayah... if you ever read this... open your heart and PLEASE UNDERSTAND US!!!

azie berkata...

hai u.. kita sama,tiada mak... saat nk cari barng2 kawin paling sedey bagi saya.. pasal saya cuma buat seorng diri... tp mcm ner pun kita kn teuskan jugak.. saya rasa apa yng awk rasa dan lalui,kerana kita xada mak mcm orng lain,,... =(

zerovendetta berkata...

Nad,baca je entry ko kali ni (tanpa baca any comment) aku dah dapat agak apa masalah sebenar yg ko hadapi..

Dont' be so sad nad,aku pun penah alami.Ko pun mesti tahu kan..Tp kisah aku terbalik dgn ko.

So my suggestion,ko letak je nama arwah mak ko.Itu yang sellu org buat.Lgpn bila menjemput nnt sedara/kawan2 mak ko akan lebih diutamakan.betul x?Org lebih kenal arwah mak ko dari pihak satu lg..

Jgn nangis 2x k!

k|ree berkata...

mimie - i dun think he'll read this.. :)

azie - thanks kerana memahami.. :)

zero - urmm..betul la tue...cuma de tak nmpak benda tue agak nye...biar je la..

Sha Pattinson berkata...

i lak ...tade wali my dad dah 5 tahun meninggal camne?? harus ke i letak nama arwah tu dekat kad ..i tak sanggup laa sebb nanti org akan ckp ..org dah ninggal kita masih gak letak nama ..mcm not nice la kan ..tatau laa i pon pk camne nanti i tanya my mom..tapi my mom nih selamba jerk ..nak tanya psl2 wedding nih dia selamba jerk kdg2 sentap gak hati tapi dah dia camtu sabo je la ..

sabar yer ..

Tanpa Nama berkata...

beb~xsalah a ko letak nm arwah mak ko~its ur day n its up 2 u la kan..if ade arguement..wat derk sudaaaa....cuz its ur day.. :-) ~nina~

k|ree berkata...

sha - urmm..tunang kita pun,ayah de dah arwah lebih kurang 6thn...
and masih letak nama arwah ayah nya...dah tanya mak tunang pun, still jawab letak jg...

nina - tue la..aku wat derk je la nie...hehehe...

lynadabesh berkata...

sblm ni x terpk pon..act ayah sayer pon da meninggal n mak saya da kawin semula...rasenye mst jd konflik mase nak wat kad ni nanti kan....

k|ree berkata...

lynadabesh - ingat tak jadi issue..tapi,bila dah print sume..jadi issue plak..tue la masalah nye..

Naniey berkata...

erm...tak slh lau nak ltk nm arwah mak kamu..it's ur's...

sy takde ayh..so kn ltk skli ker??i thougth nak ltk nm mak jer..takpe ke??erm...jumaat ni nak g tmpah kad..so what should i do???

nad nazira berkata...

ms kiree..awk! sayula kite bace entry awk ni. Takpe bestfren kite pun mak die da meninggal 10thn yg lepas. ayah die pun da kawen lain. Kad kawen die, die tetap letak nama arwah mak die.jemput sekali kawan2 mak die dulu. takpe. it's ur day. kawan kite tuh, relationship ngn mak tiri mcm tak berapa sgt. i think kalau relationship diorg ok mesti kawan kite tu letak name mak tiri die skali.. :P

Jgn sedey2,k!

paRi-paRi sYurGa berkata...

syg... bukan talkin. taklik. beza tu tau.




be strong.

k|ree berkata...

naniey - act,benda nie its up to u..if u rasa nak letak..go on..if u tak letak pun,takpe..

nad nazira - hurmm..tue la..tapi, masih lagi argue benda nie..plus, kena tuka plak..sangat sedih... :(

pari-pari - hahaha..betul la..sya tersalah..thx sbb betulkan.. :)

MyRule berkata...

letak la.. kalau me..me letak.

Me plak terbalik..Arwah meninggal 4 tahun dulu. And date sanding umah lelaki (20/12) date arwah baba Me meninggal.

Sedih gak..sebab kalau dia ader mesti form2 tu semua dia yang settlekan utk ME. And dia akan settlekan pasal makan, khemah tu semua..uhuhu..

k|ree berkata...

my rule - mekasih...memang kita akan letak juga..
huhu..tue la..bise bnda macam tue...ayah yang settlekan..huhuhu.. :)
tunang kita pun, ayah dah arwah juga...sume pun de yang kena settle... :)

a . i . n berkata...

oh saya sedih baca awak tulis.. ada kawan saya yatim piatu.. takde mak ayah dari kecik.. lagi sedih bile dia selalu buat saya hargai apa yang saya ada sekarang ni.. saya belajar untuk hargai mak ayah yang saya ada.. saya simpati dengan awk.. semoga letak je nama arwah emak awak.. ok..

AkuKopiKauSiapa? berkata...

oh..ada isu ke?
tak pernah tahu dan tak pernah dengar cerita.

harap ok.

dan tabah.

dan rock n roll sentiasa.

k|ree berkata...

ain - thx ain..urmm..betul tue..bisenye,dah hilang baru perasan..

akukopi - apis busy,akak nak cite konon nye hari apis dtg rumah tue...tapi, tak berkesempatan...sorry...if u noe the full story, mesti sakit atie je dgr..ur name pun, terkeluar dlm story nie yg full la..hehehe...

Tanpa Nama berkata...

talkin bukan taklik pun bukan..

taklik tu pengantin lelaki yang akan baca untuk pengantin perempuan..

yang ayah baca lafaz serah tu sumer stand for 'keluarga sakinah'.. jaim nyer projek..

lil kiree - aku nyer issue lain, tak nak letak nama bapak walau bapak aku masih hidup.. jahat tak aku?? wakakkaka

sebab mak aku marah, aku letak jugak.. tapi tak ikhlas.. boleh??

- apis -

k|ree berkata...

apis - okie..mekasih ye bgtau.. :)
pulak..awat nye taknak letak..?tak baik or de tak jaga ko ke...?sume orang ada sejarah masing-masing.. :)

Hani berkata...

tak terkomen :(..sabar lah..

FiQa.Amn berkata...

sedih along bce entry kak nadia ni.

rindu arwah makcik zizah.

rindu sgt.

;((

MAN'SYAH berkata...

Salam,
Bagi saya tak salah..walaupun mak kamu sudah kembali ke rahmatullah...
Sama situasi yang dialami oleh saya yang sebagi ibu tiri kepada anak2x suami saya, menjelang masa untuk menyebarkan kad undangan perkahwinan anak suami saya tu, nama saya tidak tercatat sebagai pengundang, tetapi nama mak kandung yang dicatat...tapi itu bukan masalah kecil bagi saya kerna suami saya dan bekas isteri sudah lama bercerai, dan semua saudara mara sudah lama maklum dan tau sayalah pengganti yang baru..cuma nama saya tiada tercatat kerana saya bukan pengasuh anak suami saya dari kecil, Namun saya bersyukur, anak2x suami saya tetap melayan saya dengan baik..Alhamdullillah, masing masing ada hak sendiri..