20 Disember 2010

Persediaan Sebelum Bersalin

Salam

apa persediaan yang kiree dah buat ye tinggal lagi berapa minggu je lagi nak sampai due date... :)

sebenarnya, banyak juga lagi yang belum di sediakan...

barang - barang baby - alhamdulillah, rasa nya dah complete..
barang - barang ibu - tinggal set bersalin masih tak beli lagi...

dah packing barang ke..?
masih belum lagi...kiree plan nak pack minggu depan...sebab, kami kena force leave seminggu...jadi, sambil berehat di rumah...boleh la pack dengan berhati-hati..supaya tiada yang tertinggal...

bersalin di mana...?
insyaAllah, kalau tiada aral melintang...Hospital Pantai Cheras...alhamdulillah, company cover RM2500...jadi, kami hanya standby dalam RM1000 lagi..itu kalau kiree bersalin normal...kalau bersalin c-zer, company cover RM4000...tapi, sentiasa berdoa supaya kiree dapat bersalin normal... :) takleh nak book2 dulu pulak kan...jadi, mana yang kosong nanti, masuk je lah..sama ada bilik berempat, berdua atau sorang...kalau ikut hati, memang lah mau tidur sorang supaya mr.casio boleh temankan..

berpantang di mana...?
insyaAllah, kiree akan berpantang seminggu selepas bersalin di rumah sendiri...sebab berurut dengan makcik di KL...lepas seminggu, baru pulang ke Melaka..duduk rumah mertua...berpantang bersama mertua..insyaAllah, lepas je 44 hari...terus balik KL...tak sanggup la berpisah lama dengan mr.casio...

set bersalin apa...?
kiree nak pakai mustika ratu...sebab, unsur tradisional tue penting...huhuh...lagipun, agak berpatutan la harganya, dari brand-brand yang lain...ada juga yang herba...tapi, tak berminat...
bengkung pula, kiree pakai tradisional punya juga...yang panjang nye lebih kurang 12meter kot...

pemakanan...?
sekarang nie, kiree harus jaga makan...supaya tak naik berat dengan melampau...kalau ikut, kiree baru naik 11kg...jadi, ada 4kg je lagi yang boleh nak naik...malam, lepas pukul 8malam..harus jangan makan makanan berat lagi...serius...susah nak tidur..kalau lapar makan biskut cecah milo sudah...huhuhuh....kurangkan kabohidrat..jadi, kiree makan nasi tengahari je lepas nie...malam, kiree makan roti bakar dengan telur..baru start semalam..tapi, mr.casio boleh goda dengan roti tampal pulak...adoyy...melantaklah juga...camne nak buat nie...pendirian kena tetap nie...

apa lagi ye..?
perlu sentiasa berhati-hati, tidur yang cukup...supaya badan tak letih je memanjang...dan tunggu lah tanda-tanda nak bersalin tue muncul...harus tahu juga amik tahu tanda-tanda nak bersalin...

kalau ada lagi persediaan...sila kongsi ye... :)

9 ulasan:

fikaryna berkata...

kiree..dah makin dekat yer..ryna baru masuk 7 bulan dah naik dekat 12 kg jugak la..haha..rasenya la..

mmg bab makan susah nak kontrol..x tau la baby ker mama yg berselera..huhu..

ryna baru nak start beli barang baby..beli yg pntg2 dulu..:)

Nana Aris berkata...

Hye kiree..kjap je kan rase..orang di sini jugak la still menanti..hehe

semoga Allah permudahkan segalanya untuk kiree..selamat dan sihat both baby n mummy..

kalau teringat tu doakan nana ye..doa ibu-ibu ni kan senang makbul =)

fiszah_pjo berkata...

kiree pantang kt umah semnggu nanti leh la g jenguk baby comel ek..dekat aje..hee

k|ree berkata...

ryna - if doktor tak kata apa-apa..takpe je...bila doktor tegur, naik 2kg terus...tue yg cuak tue...jadi, kena la jaga makan...pastu, siang kiree tak berselera sgt..mlm yg selera lebih..tue yg problem sket tue..heheh...

nana - insyaAllah...rezeki tue mst ada..dun worry...enjoy time dgn hubby skng nie..setiap org tue, lain perjalanan nya...ada hikmah kenapa lambat...klu rasa lambat sgt, pergi cek doktor..yg pntg usaha... :)

fiszah - bole..dtg la nnt... :)

Luv like this.... berkata...

k|ree packing awal2 eh...kekadang bnda y kt x jangka bole jd.sy dah kena..hehe

semoga selamat semuanya yerr..:)

sumpit berkata...

tahniah. dah tak lama lagi la tu kan..

http://www.qalish.com/2010/11/pengalaman-menemani-isteri-bersalin_20.html


| Jemputan untuk menyertai GA | Domain untuk dimenangi |

Ikhlas
- Qalish [Dot] Com -

k|ree berkata...

luv like this - tue la..insyaAllah, ujung minggu nie..nak packing...ehehehe...

sumpit - tq..insyaAllah, saya join ye...

Sweet Luna Shop berkata...

Info yang menarik...
Penjimatan untuk bakal-bakal ibu
http://sweetlunashop.blogspot.com/

k|ree berkata...

sweet - terima kasih... :)