26 Oktober 2010

BreastPump

Salam
Hari nie, terasa nak cerita sal breast pump...
Sebenarnya, kiree dah pun beli breast pump nie...sebab, walaubagaimana cara sekalipun,
kiree akan cuba berusaha dan berusaha untuk BF baby kiree nanti...
Selain susu ibu nie, bagus untuk bayi...kiree juga boleh jimat dari segi kewangan..susu formula kan mahal yang amat sangat...
my sis kata,if nak BF baby, perlulah ada semangat yang sangat kental...sebab, bila BF baby akan kejap-kejap nak susu..kekenyangan nya, tak tahan seperti baby minum susu formula..
okay nak tau apa kebaikan susu ibu nie...kiree amik dari website nie.. http://www.pilihanibu.com
Untuk bayi :
-makanan yang terbaik untuk bayi,mengandungi kesemua nutrien untuk tumbesaran bayi dan perkembangan otak bayi, mudah dihadam, dan memberi perlindungan kepada bayi iaitu kolostrum iaitu dari susu permulaan hingga hari ketiga yang mengandungi antibodi untuk melindungi bayi dari kuman dan alahan.
okay, antaranya lah..selanjut nya boleh baca di website tersebut..atau google je kebaikan susu ibu nie... :)
berbalik kepada breastpump...kat bawah nie, adalah gambar breastpump yang kiree dah beli..
Medela Freestyle.. :)

okay..kenapa tak beli manual dulu...? sebab tak nak penat mengepump..bila pakai freestyle nie..hands free...maksudnya, still boleh buat kerja lain semasa tengah pump...membaca ke, melayari internet ke, terutama, bila di ofis la kan...kira, sambil menyelam minum air...

selain tue, sebab kiree beli untuk first baby...kira berbaloi la juga..boleh pakai lama..lepas nie, takyah nak beli lagi kan... :)

nak tau apa best nya, medela freestyle nie...boleh google juga...hehehe...kiree bukan malas nak copy paste ye...cuma, bila kita google nie..lebih banyak source nye kan..pilih aja website mana nak baca...huhuh...

okay...tue sahaja... :)

ooo..lagi satu, jangan risau..takut takde susu ke apa ke...doktor kata, susu tue memang ada...kalau tak, takkan breast kita boleh bengkak bila tengah pregnant kan...dan, kebersihan breast juga perlu di ambil kira...rajin urut breast tue..supaya susu tak tersumbat...

bila dah masuk trimester terakhir..., mintalah nasihat doktor kalau kita nak BF bayi..insyaAllah, doktor mesti membantu... :)

13 ulasan:

fiszah_pjo berkata...

pelaburan untuk cahaya mata tak ade salahnye...hehe..chaiyok2..leh guna untuk anak2 seterusnya..ehhe

k|ree berkata...

fiszah - hehehe...betul2...

ErriNa berkata...

kire - berapa harga?

ZERO VENDETTA berkata...

heh..kalau nak tahu baru je aku draft entry pasal breastpump, its ok ko dh beli. good 2x!

Luv like this.... berkata...

sedang carik2 jugak pump tpi nak try y mnual dulu cmne..hu hu!!

k|ree berkata...

errina - kiree dpt RM1350..monthly RM270 for 5 months.

zero - ye ke..?ada instinct la kiranye ye...huhuh

luv like this - okay..carik jgn tak carik..hehehe...

fiszah_pjo berkata...

kiree buy via online ker direct ngn kedai ek?rasa cam murah je price tu..selalu tgk dlm tenet around rm 1500++

♥ sha ♥ berkata...

mak aih mahainye kiree... sy ingat nak beli set spectra3 tu sbb most of my fren suggest guna yg tu best lgpun murah skit dlm 600 gitu ^_^

k|ree berkata...

fiszah - online..cari kat mudah.com.my...huhuh..klu kedai arge dia lebih Rm2k++, atau pun RM1999..camtu la...

sha - hukhuk...investment..skali je beli..spectra, ada org kata sucking dia agak sakit...tue yg tak beli..tapi, kiree mmg tya ramai ibu2, kebykan mmg suggest pakai medela pya brand...tp,kiree rasa..depends on kita pya breast juga..ada yg okay,ada yg tak...:)harapnya, okay la...huhuh..

fizz berkata...

kiree murahnyaa dpt 1350 je!!! mane dpt tu. kite nk gaaakk. tapi kan, spectra sbenarnya mula2 je suction tu sakit. lame2 pakai dh immune n best sgt :P tp skang tgh gataaiii nk survey fs plaks (pdhal xde duet!)

k|ree berkata...

fizz - huhuh...tue la..mmg kena rajin mencari..baru la dpt..tue pun, my sis n kawan ofis tolong juga cari kan..heheh..kat www.mudah.com.my...brand new..dia import from US..tue murah sket...fs tue, kiree nmpk cam best je kan..lagi baca mcm review...lagi kuat la nak pakai..hukhuk...

.:Mrs. Engineer:. berkata...

boleh wt intsllment eh kiree...best nye... :)

k|ree berkata...

mrs.engineer - a'ah..cuba minta..klu nak, cuba tgk kat wanitamelayu.com..ramai seller yg leh wat installment.. :)