27 Januari 2010

Lauk Padprik Ayam

Salam...

Lama dah tak update...tak tau nak citer apa kat dalam blog...heheheh...

tetiba rasa nak update tentang memasak pada hari isnin lepas...
kiree cuba belajar masak lauk padprik...macam sedap je...
disebabkan tak tahu macam mana nak masak lauk nie...
apa lagi, mengoogle la sementara tunggu ayam tue lembut...

dapat juga...heheheh..jadi inilah hasil nya...


mr.casio & adik kata, macam tomyam je

jawapanku, mestilah sebab ada letak serai ngan daun limau purut..


bila tengok kat gambar nie, memang nampak macam tomyam kan...hhehehe..
takpe lah...asalkan mr.casio kata sedap..cuma dia kata..kalau pekat lagi, mesti lagi sedap...
mr.casio ku memang tak pernah tak komen kalau kiree memasak... :)

17 ulasan:

MyRule berkata...

Saya suka paprik..sgt sedap.. bau daun limau tu sgt menarik hati..heheh

Nak blajar gak la.. :P

k|ree berkata...

mtrule - hehehe..memang bau daun tue sedap kan...jom belajar..google je..hehehe...cari yang paling sempoi sekali...

rDnA berkata...

lama kiree tak update citer kat sini..

emm paprik kena pekat sikit kan??hihihi takpe komen suami tu bleh jd pemangkin utk buat lg..

k|ree berkata...

rdna - tue la pasal..ehehehe..a'ah..kononnya, nak lebih kuah..terus jadi cair..huuhuh..betul2..pemangkin,kdg2 tue, boleh merajuk juga..

MyRule berkata...

bancuh tepung jagung ngan air..then masukkan..nanti paprik tu jadi pekat..heheh

k|ree berkata...

myrule - hehehe..mekasih..:) akan cuba nanti...tapi,takut rasa nye berubah la...

MyRule berkata...

Insyaallah..x berubah... kat kedai pun diorg buat camtu..tepung jagung digunakan sebagai ejen pemekat...hehehe.. try la.. :P

nadeera berkata...

nampak cam sedap..hehe ok per masak dua dlm satu paprik+ tomyam.. :-)

faratul berkata...

fara pon da lame xmsak paprik nih! nyummy nye..

k|ree berkata...

myrule - okie...akan cuba nnt...thx dear... :)

nadeera - tue la kan..dpt rasa 2 lauk skali...hehehe

faratul - masak2...sdp..

ZERO VENDETTA berkata...

dear,
betul kata my rule.kena pekat sikit dgn cara bancuh tepung jagung+air.campuran tu kita masuk waktu last sekali.

pastu kalau nak best,daun limau & serai tu kena hiris halus2.nak lg sedap,pakai kicap.cuba try ;)

k|ree berkata...

zero - okie dear..thx.. :) will try..

Nurulhuda|Adlie berkata...

kiree, bestnya masak paprik, i pun tgh nak start belajar masak, teruk sangat tak reti masak, tapi tak rasa malu pun, haha..

google ada, masak ape pun boleh cuma nak kene gak la polish skill.. :)

a Y u berkata...

ayu pun tak reti msk..

nnti nk msk,kena tnye cik gugel dl..hehehehe..

mula2 mmg tak sedap,nnti lame2 konfem sedap..

buleh la ayu cube mskan k|ree..heheheh

k|ree berkata...

nurulhuda - hehhee...takpe... nantikan, dah kawin..automatik je jd pandai...cuma sdp ngan tak je...hehhee...

ayu - hehehe...mesti...insyaAllah...kena selalu praktis...sbb tue, kiree memang biasa masak lagi dr mkn luar...

Nad Nazira berkata...

wow..lokk who's cooking there..kiree??hehe..kiree..sila letak recipe ye darling. :P

k|ree berkata...

nad - hehehe...okie..pasnie, kiree letak resepi sekali ye... :)