26 November 2009

Masakan - Rendang pertama

Salam...

biasa kalau tengok blog orang lepas kawin...confirm update makanan buatan mereka sendiri..resepi mereka sendiri dan air tangan mereka sendiri...

blog nie..takde pulak eh...tak masak ke...?tak reti masak ke...?

bukan macam tue...malu nak letak gambar yang dah siap masak tue...ye la...tak reti nak letak lawa-lawa dalam mangkuk...hehehe...

tapi, kali ini...dengan rasminya saya...menunjukkan bakat yang terpendam..tapi, bukan pandai pun...hahaha..walaupun, hampir setiap hari masak untuk mr.casio...tapi,takde sekeping gambar pun sempat nak capture...

disebabkan ini pertama kali masak rendang daging cili padi...rasa macam nak kongsi pulak...hehehe...nak tau bahan-bahan...tak susah...boleh google je...macam-macam ada...hehehe...

inilah hasilnya...buatan saya sendiri...

kerisik, beli dah siap tue je...dulu, kalau mak masak rendang...kerisik buat sendiri tue...zaman kami kecik-kecik la..tapi, bila dah besar sikit...mak pun beli yang dah siap je...hehehe...tapi,masih sedap.. :)



masak untuk 2 orang..

pandangan jauh sikit

kalau ikut resepi umah melaka...tak pernah lagi masak rendang cili padi...biasa masak rendang merah tue je...disebabkan, dah biasa makan yang merah tue...tue yang macam nak buat rendang cili padi...

mesti, nak tau kan apa komen mr.casio kita...

sebelum tue, menahan lapar sehingga pukul 11malam..sebab nak tunggu mr.casio balik dan makan bersama...sementara tunggu, lapar makan buah mangga...bukan saya teringin..tapi mr.casio..hehehe...

perbualan nya seperti ini :

mr.casio : awak betul nak komen saya dari tulus hati yang ikhlas nie..

mrs. casio : ye la sayang...takpe..saya okie je sebab firstime pun try masak nie...

mr.casio : pedas. ada rasa..boleh makan..tapi macam tak cukup bahan..tak tau apa lah..

mrs casio : takkan la kot..saya ikut resepi tue..tak kan ada bahan tak letak..

mr.casio : kalau dengan rendang makcik kat bawah tue...dengan sebelah kiri..rendang awak lagi sedap..tapi, kalau sebelah kanan..rendang makcik tue lagi sedap dari awak...

mrs casio : awak bandingkan saya dengan rendang makcik kat bawah tue je...

tengok tue..nampak kan betapa jujur nya suami saya memberi pandangan...kan dah kata...kalau tak sedap..memang dia sound je..jadi, siapkan lah telinga dan hati...hehehee..

yang bakal berkahwin, jika bakal suami anda jujur seperti suami saya...janganlah berkecil hati...dia cuma nak kita lebih semangat masak sedap-sedap untuk dia... :)

12 ulasan:

Siti Hajar berkata...

xpelah..usaha lagi..:) lagipun dia ckp elok2 n dia mkn rendang kiree tu..

k|ree berkata...

siti hajar - memang de kena makan..kalau tak..saja la cari pasal...hehehee...

ErriNa berkata...

heheeh..bestnyer..romantik la.. tak pe..usaha lagi.. Chayo!!!

Al Quds Travel berkata...

Al Quds Travel Welcome You :-

"AL QUDS TRAVEL FAIR 09"
Date : 10,11,12 December 2009
Time : 10.30 am - 10.00 pm
Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
Official Radio : THR Gegar FM
Tel No : 609-747 9999

Diskaun hebat untuk semua
pakej pelancongan!!!

erniekO berkata...

sangatttt sedappppp... yummeh!!

M!zNaNa berkata...

hye mrs casio..i discover ur blog from nad's..suke bace entry awk ni sbb rse ade geng..hehe my hubby pon lbih kurg cam mr.casio tu..everytime sye msk ade je komennye..mule2 dlu sdey gak pnat2 msk asik kene komen je..skang tak rase ape da..jnji die mkn =P..

zerovendetta berkata...

cool!
pasni confirm banyak resipi kat sini kan ;)

nice layout dear!

~mama danish~ berkata...

x per, sekurang2nyer kita berusaha dan ada rasa ingin mencuba. btl x??

Nurulhuda|Adlie berkata...

nampak best, i love anything yang guna cili padi super pedas..

mr casio sangat honest, lagipun okaylah kan, bukan dia taknak makan, and ofcos masakan kita takkan sama dgn org lain, unique in our very own way, haha, kalau i dah kawin nanti dia complaint i akan cakap.. okay, yah whatever.. hehe..

aah salu org kawin mesti up masakan2 tetiap hari, atleast 3x sehari, kang kalau takde org kata kita tak masak.. :)

k|ree berkata...

errina - hehehe...romantik..?

mama danish - betul2...kena cuba utk suami tersayang..hehehe

zero - heheh..mekasih dear..

ernie - meh dtg umah..masak untuk ko nanti...

miznana - thx.. :) betul tue..yang penting dia makan..kalau sampai tak makan..memang nangis la..heeheh..

nurulhuda - hehe..mr.casio pun suka makan pedas..tue yg tiap-tiap ari semua makan berunsur cili..heheh...dia punya honest..kadang-kadang..boleh makan dalam..hehehe... :)yang penting..dia tetap makan..

rDnA berkata...

hihihi..xpe2..okla dia bg komen camtu..nnt next time bleh improve lg skill masak memasak ni..

k|ree berkata...

rdna - hehehe...mesti kena improve...