13 November 2009

Kehidupan sebagai Seorang Isteri

salam...

sedang menunggu suami pulang dari main futsal..tapi, mata sangat mengantuk...

perasaan ingin menulis kerana sudah lama tidak menulis...

asyik upload gambar je kan...

nak kongsi perasaan la...

kali pertama menangis untuk suami..di kala disarungkan cincin...mata memang takleh handle...dah bergenang je...masa tue, macam...susah nak gambarkan lah...yang pasti, perasaan sayang melampau tiba-tiba je masa tue...sayu sangat...terharu...

"awak, terima kasih kerana sudi terima saya sebagai isteri"

kali pertama juga hari tue...berimamkan suami sendiri...mula rasa macam nak ketawa pun ada..ye la..mana pernah kan...lepas baca doa...dalam hati.."pandai juga laki aku nie baca doa"..mana pernah dengar pun mr.casio aku tue baca doa..kecuali doa makan...tiba-tiba teringat pesanan mak..."nur, nak cari suami..cari lah suami yang pandai baca doa"..hehehe...termakbul juga lah pesanan mak tue... :)

kali pertama berhoneymoon...nak check in hotel...macam cuak gila...hhahah..padahal dah kahwin..dah lah tak reti nak check in...main belasah je la..sebab dah wat reservation...takde lah masalah sangat... :) tapi, memang kenangan yang takkan di lupakan...

kehidupan selepas cuti kahwin...memang amat mencabar...teramat mencabar...tapi, sangat berterima kasih kerana mr.casio memang sangat membantu dalam mengemas rumah...
bangun kul 5 pagi...tue lah yang paling mencabar...dan rasa tercabar bila nak pergi kerja..mr.casio tidur balik kerana kerja petang...rasa macam nak join tidur sama je...

tapi, apapun...perasaan tenang je sekarang nie..walaupun banyak perkara yang dah berubah dari duduk bujang...kena bangun pagi...nak buat minum pagi...balik kerja...siap nak masak untuk makan malam pulak...lepas makan...rehat kejap...gosok baju untuk pergi kerja...lagi satu cabaran..gosok kemeja lelaki...susah nye la....seluar pun susah juga...hehehe...dah gosok pun..mr.casio boleh kata..macam tak gosok je baju nie...sabor je lah...

masak pulak...nasi tak cukup...merajuk pulak...hehehe..kata nya, macam tak nak bagi dia makan..sabor je lah...suami ku itu, sangat lah kuat makan...dah makan pukul 8 mlm...pukul 11 ke 12 nak repeat lagi...mana lah tak merajuk nasi tak cukup...dan, bersiap lah untuk di komen...tak cukup garam ke...takde rasa ke...mr.casio tue sangat jujur...kalau tak sedap...memang dia kata tak sedap...

tapi, kalau sedap...ada ke patut dia tak bagi bini dia tambah...takut tak cukup lah tue...sabor je lah.. " daging nie, awak takleh makan banyak2..nanti gemuk"...sabor je lah...kat dalam pinggan tak abis lagi...dah tambah lauk...dan fevret mr.casio...sambal goreng...bila tanya nak masak apa...confirm jawab sambal...takde lah benda lain...

apa-apa pun...kehidupan berkahwin nie...memang indah...cuma, kita yang perlu jadikan ia indah selama-lamanya...insyaAllah...

20 ulasan:

~mama danish~ berkata...

perkahwinan 2 mmg indah. rasa besh je sbb kemana kita pg ada org teman..

dia la suami, bf, teman, kwn. kat cik suami kita meluahkan perasaan, bercerita.. pendek kata mmg besh sgt bila dah berkahwin ni...

Fiza @ gIrgIrL berkata...

Hi kiree,

herm, mcabar kan life after married nih.. ye la macam3 tnggungjawab kita sbgai isteri... fiza pon takot.
Tapi..berkat dan doa tuh mmg penting..

Sayu fiza bace entry kiree nih tau.

Tp tang gosok baju tuh klakar skit.. die kate cam xgosok yer..pndai ngomen. hehehe..sabar je la kiree. (soh die bli iron yg steaming tuh..hehhe..kidding)

Lelaki mmg sume cam tuh ek? dah mkn malam...stgi tgh2 malam cari lagi nk mkn..pastuh makan macam xmkn mlm nyer td.. Tunang fiza pon cam tuh.. Mak die crite.. heheheh

ok, fiza tulis pnjg bjele plak.. saje nk share2 ngan kiree..

ok..take care ye laling..

do as best as u can!!

chaYok!!!

salam..

rDnA berkata...

emm bestnyer dpt tinggl sebumbung kn???jeles ni wuaaaa..klu duk skli sure rs semngt jer blk kerja nk masak utk org trsyg..dna dpt rs cmtu bla weeknd jer la..

eazy berkata...

hihi
cam best je
btw.ez paling tak suke iron baju org lelaki
tapi seb baik tunang g keje pakai tshirt saje
hihi

k|ree berkata...

mama danish - betul tue...and, dia juga boleh jadi musuh kita pada masa2 tertentu...hehehe..teman nak bercakap..kekadang jadi gado pulak...hehehe..

fiza - hehee..memang mencabar n seronok...kitorang dah tengok iron steam tue..tapi tue la..iron dah ada kat umah kan...suami ku itu, sangat la berjimat...tue yang ada masalah nak goda beli barang...hehee..

rdna - urmm...my sis pun life camtue juga...tapi kan, bila tengok dari sudut positif...diorang lagi nampak loving when diorang together...sebab jarang jumpa kan...insyaAllah..nanti, bila dah duk sama...confirm dna akan rindu perasaan nervous and tak sabar nak travel jumpa suami kan...heehe..

eazy - waa...seronok nye...tapi, suami tue...pakai tshirt pun, kena iron juga...hehehe..sangat menjaga pakaian dia..

Rosy Girl~ berkata...

teruskan lah jage the relationship..
im glad that u rahppy!!
org kate, kawen itu mudah.. nak ngekalkan tu yg payah..
hopefully u ppl wud able to thru anyrhing and everything together~

k|ree berkata...

rosy - insyaAllah...harap berlarutan hingga akhir hayat...thx ye dear...wish me luck...

Fuchsia berkata...

abih la debab suami awk nanti k|ree sbb wife dia pandai jaga nih. hiks

k|ree berkata...

fuchsia - kebarangkalian untuk suami tue debab...sikit la..tapi, kebarangkalian, kita yang debab..memang tinggi...de tue kurus yang amat sangat...banyak cacing dalam badan...hehehe...

Ms ALiN-D berkata...

nad..bahagianye kalian berdua..tahniah..maaf akk tak dpt dtg majlis haritu..nie yg tak sabo nk kawen..hahhaa

k|ree berkata...

ms alin- mekasih ye..takpe...hehee..kita doakan sume okie.. :)

@reLoG berkata...

Awak..
oraG mLk ye?
Owh..yg kat sayang creation tu tak ok ye dia pnye service..

Puh..baru survey smlm kdai tu..
seb baik tau..memG bju dia lawa2..
tp kLo mcm tu..xsaGgup kT nk amek mak andam kat citu..takutY..

cuz..kwin skali seumur hdup..
mstilah nk yg tbaik kn..

k|ree berkata...

iye...orang melaka.. :)
hurmm...tue la..barang sume okie...service je tak bagus...

tue la..baju de memang lawa2..dah banyak orang kena dah...better cari tempat lain..

betul2..kawin..insyaAllah..sekali je seumur hidup...

nad nazira berkata...

kiree..seronoknye life after dah kawen..sejuk ati..part masak dan makan tuh memang sume org akan melalui perkara yang sma kan..hehe..nad nih belum kawen lagi pun hubbytobe da debab..nanti pas kawen tataulaaaa..uhuks.konfem kene tumbuk kat perut pasnih.


nanti bagi nad current address kiree yerh!

zerovendetta berkata...

syok pulak bila dengar perihal orang baru berkahwin.semoga bahagia dunia akhirat dear!

k|ree berkata...

nad - hehehe..tue la...tapi,mr.casio tue..tak gemuk pun...banyak cacing kot...hehehe..jgn la sampai tumbuk.. :) okie..nnt, kita bagi add...

zero - hehehe...insyaAllah..thx dear..

Nurulhuda|Adlie berkata...

mr.casio u sangat kurus kot? hehe.. bagi mkn cecukup tu.. xpun bagi ubat bunuh cacing,

btw i salu dengar especially to those yang dah lama in relationship sampai satu tahap rasa gelisah, bila kawin terus rasa sangat tenang..

same goes to me, dah 4-5 tahun juga dlm relationship, upside down, so skrg masa2 kritikal ni rasa sangat tak tenang, mcm2 fikir,

seronok baca ur entry, yelah despite all those changes in our routine dari single kepada mrs ada manis nya kan, sangat look forward to live life together..

k|ree berkata...

nurulhuda - memang sangat kurus...ada sekali tue..berat kita lebih dari dia..malu gila...sebaik berjaya turunkan...hehehe...tue la..memang nak beli pun ubat cacing utk dia...

betul..cuma akan riso, adakah dia akan berubah selepas berkahwin..so far, okie lagi..2 3 tahun..tak tau la kan..hehehe...

insyaAllah...everything gonna be fine and fun.. :)

Nurulhuda|Adlie berkata...

kalau nak ikutkan takkan berenti risau kot kan, ada je one after another, hehe.. i dgn tunang mmg confirm dia terpaling berat, hehe, kutuk tunang sendiri..

semua org pun berubah ikut peredaran masa, hopefully perubahan positif, but still suami isteri tu ikatan terpaling kuat.. insya Allah..

i suka menyemak kat sini dgr lagu cute u ni, dah lama dah, cuma tak tgl komen, pemalas..

k|ree berkata...

nurulhuda - best la kan...takpe..walaupun, kita berat lagi dari dia..still de boleh angkat kita..tapi, semput la lepas tue..hahaha...

insyaAllah...really hope that.. :)

mekasih dear...lagu tue best kan...:)