23 November 2009

Kongsi Perasaan - Bengang

Pagi tadi, baca blog adik..akukopi

ayat yang paling aku suka

"kalau kau tak suka, janganlah buat kat orang lain. Dan satu cara supaya orang tue paham,ialah buat benda yang sama kepada orang itu juga kan?"

serius aku suka ayat ini...sebab aku mengalami nya...

aku memang bengang dengan keadaan ini...sangat menyampah...sangat menyakitkan hati aku...

apa perlu aku buat untuk orang yang sedemikian...??

kami punya la rapat...macam adik beradik..ke mana sahaja bersama...walaupun, beza umur agak jauh...tapi, kami rapat...banyak kongsi cerita, masalah, kenangan...apa-apa sahaja...

tapi, di sebabkan satu kejadian...yang aku sendiri pun tak tahu apa sebabnya...aku balik dari cuti kawin..langsung tak bertegur sapa dengan aku...pandang pun tak...email pun tak reply...

bila selisih...pandang tempat lain..bila aku senyum, dia jeling pulak...macam mana aku nak tegur kalau pandang muka aku pun dia taknak...
apa aku buat ialah...minta maaf melalui email dan YM...tapi, senyap juga...lebih 3 email aku rasa...tapi, dia buat bodoh je kat aku...dan aku dah macam orang terhegeh-hegeh pulak kat dia..

bila perasaan tue dah timbul...mula la aku jadi sakit hati....
tapi, aku cuba juga tanya orang lain, kot lah dia bagitau apa yang dia sakit hati sangat dengan aku nie...semua orang tak tahu...

lama kelamaan, apa yang dia buat..membuatkan aku rasa...sakit hati...sakit hati yang amat sangat...ye lah, dengan tak tahu apa-apa...tiba-tiba taknak bertegur pulak...

aku ingat dia pernah kata, dia tak suka orang buat macam tue kat dia...dia nak tahu apa yang menyebabkan orang tue jadi macam tue...tapi, cakap tak serupa bikin...kau sendiri buat benda yang sama kat orang...

benda macam nie yang buat aku rasa sangat menyampah...

jadi, macam ayat adik aku...aku pun tak tegur dia langsung...tak pandang dia...tak senyum pun...macam mana dia buat aku...macam tue juga aku buat kat dia...

mak aku pun pesan, kalau orang tue tak suka kawan dengan kita...bukan susah pun..kita pun takyah kawan dengan dia...tak rugi apa pun...

18 ulasan:

_Gnie_ berkata...

suka yg last tu. 'kalau orang tu tak suka kawan dgn kita, takyah kwn gn dia, tak rugi apa pun'.
sabar jelah kan...

mimie hamdan berkata...

betul2... org nie mcm nie mmg tak layak kawan ngan ko... sekali pun lepas nie dia tegur ko, ko angkat kaki jalan... aku harap sgt dia baca blog ko nie.... sbb aku nak dia tau psl tuela dia tak kawin lagi smpi skrg... hampeh!! nak ckp aku mulut jahat ckpla... sekurang2nya aku ikhlas bila berkawan bkn mcm ko yg buat2 baik... belahla weii... klu ko 10 kali taknak kawan adik aku... adik aku 18juta kali taknak kawan ko...!! sekali lagi hampeh!!!
**sori.. teremosi... almaklumla.. lapar**

k|ree berkata...

Gnie - tue pesan mak...mak pun camtue juga..kalau orang tak kawan ngan dia...dia pun tak kawan ngan orang tue..hehehe...dia banyak lagi kawan lain...

kak mimie - hehehe...akak ku ini, memang sangat emosi...tak nak kawan takpe...ada adik beradik yang sangat besh....

nina berkata...

beb..siapakah org itu??jom kite korek mata dia nak??sgt berani dia jeling kt ko..hahhaaaa...

Fuchsia berkata...

hish biar je org camtu. tak rugi apepon ha

farhanna berkata...

kiree: kiree mksudkan x bek ngn adek beradik o kawan? p rs nyer baik kite take +ve.. buat biasa je..coz bile kite wat mcm dia wat..kite plak nmpak cm org x bertamadun...ape-ape pun take +ve

zerovendetta berkata...

macam tahu je siapa gerangan manusia ini.tak pelah nad,hubby ko kan ada as ur best fren.tak gitu?

arini rasa mcm nak pass cds kat ko,bole ke?sbbnya aku mmg nak pi menara TM petang ni =)

k|ree berkata...

zero - hehe..camne leh tau plak nie..pelik sungguh...bole..takde masalah..call je la nnt...okie..?

nina - adalah hamba Allah nie..hehe..takpe..aku tak korek..aku biar je la de nak wat apa pun..

fuchsia - memang biarkan je...tapi,sebab kawan baik kan..

farhanna -kawan..kalau adik beradik..tak pernah camtu...bukan tak bertamadun...orang tue yang taknak tegur kita...camne kita nak tegur kan...jadi kita wat benda yang sama la...kalau saya tak bertamadun..dia tue apa pulak...?

eazy berkata...

ish ish,tak patot betul la.sabar je la yg eh.nk wat camne.mulut die.die pandai la jage.

btw, 120 PALLETES EYESHADOW just RM80.year end salesss!

www.cintaduahati.blogspot.com

Dayu berkata...

isskkk,apa lah
org dah mengalah,tanpa tahu menahu pulak tu, siap dah minta maaf
nape dia nak berkeras lak
dulu i penah ada dlm situasi ni
bila i rasa i yg terlebih mencuba nak jaga pershabatan tu, tp dia buat tak paham.. i surrender
biarlah..kita dh cuba
dia yang berkeras

k|ree berkata...

eazy - memang sabo je la yang bole wat..hehehe

dayu - hurmm..betul tue..sebab tue i malas dah nak amik tahu...biar je la...asal dia bahagia..i bahagia.. :)...u pun bahagia...hehehe..

AkuKopiKauSiapa? berkata...

kalau orang ini lelaki maknanya mungkin die cemburu kau dah kawin. JAdi lelaki macam tu patut kita labelkan sebagai lelaki bodoh jelah.

Kalau die perempuan apis tak tau nak cakap ape lah.

1. Bagi apis kau tak patut jeling balik kat die, sbb nanti die akan anggap kau respons, nanti die akan pengaruh orang lain supaya membenci kau, die boleh cerita kat orang macam, "kau tengok nadiah tu, lepas kahwin ni, pandang aku pon jeling je, padahal dulu kawan punya baik"

Orang yang dipengaruh ni takkan usul periksa, jadi diorang terus menikam kau dan terus semua orang tak suka kau.

JAdi seterusnya kau akan carik kawan-kawan kau pulak untuk tekankan bukan kau yang start dulu, orang tu yang start dulu,

Disebabkan ini akan jadi dua pihak iaitu satu yang menyokong kau dan satu lagi menyokong pihak yang lagi satu.

JAdi akan lebih gaduh malah lebih teruk kerana melibatkan orang lain jugak. Malah berpuak pula.

Jadi penyelesaian yang terbaik ialah, tidak perlulah balas apa orang buat kat kau, baiknya buat macam biasa dan untuk lebih menyakitkan hati ialah kau buat-buat macam kau tak sedar pon yang dia sebenarnya tengah bengang dengan kau.

KESAN KEPADA TINDAKAN BERNAS INI :

1. Dia akan sakit hati seorang diri, jadi dia rasa bodohlah. sebab macam sakit hati sorang-sorang. Gile tak cool.

2. Dia tak boleh mempengaruh orang lain, disebabkan bila dia cuba hasut orang lain macam, "kau tengok nadiah tu, sejak balik dari kahwin ni, pandang aku nak jeling je, padahal dulu kawan dengan aku" Jadi orang lain tengok kau akan jawab, "aku tengok die ok je, kau je yang lebih kot".

JAdi macam die takkan boleh hasut orang lain, sebab takda point, nanti die rasa bodoh bila die fikir balik.


aa..Nak tulis kat blog apis lah pasal ni. haha.

ok

Selamat berkawan-kawan.

k|ree berkata...

akukopi - wahai adikku...rasa nya ini kali ke2 punya komen..hehehe...camnie la...mungkin akak salah sebab jeling kat de...tapi bukan lebih kepada jeling...bila tengah pandang dia..tiba2 dia pandang akak..terus berpaling tempat lain...akak memang buat diam je skng nie...wat tak tau je..malas nak amik tau..suka atie de la nak wat apa pun...plus, de yang menampakkan diri dia tak nak tegur akak...not me...bila reply to all..akak include je nama de...but she..de exclude nama akak...so,people noe..de yang marah akak.. :)thx sbb tinggal komen...:)

AkuKopiKauSiapa? berkata...

bukan stakat komen. malah komen yang panjang huhu. boleh wat satu entri dah.

huhu

jarjar berkata...

oh k|ree, aku kopi tu adalah adek awak ye..
saya selalu baca blog beliau :)
hehe

k|ree berkata...

apis - iye2...nanti, copy balik dan paste ke entry anda...hehehe

jarjar - iyup..adik saya yang sangat nakal...dan manja...

chenta berkata...

hai kiree..:D terjumpa blog anda bila surfing..dan OMG,kamu kakak akukopi???kebetulan ya amat sebab saya sukaa sangat baca blog akukopi,siap hafal address even tak jadik follower..=P nice blog anyway..

k|ree berkata...

chenta - hai chenta..iyup..ada lagi satu kakak dia yg berblogging juga...hehehe...ramai betul peminat blog adik ku ini...camne de tulis memang camtue la de becakap...hehehe..