23 Jun 2009

Sambungan membuat keputusan

okie smbg entry sebelum ini..sila baca entry sebelum ini dulu...ada kena mengena sket dengan kawin la...

sebelum kita membuat keputusan nak kahwin..

1. adakah dia insan yang patut kita kahwin..?boleh kah dia jalankan tanggungjawab sebagai seorang suami...?

bila bercinta,mungkin tak pikir benda nie semua..asalkan baikhati..tapi bila nak kahwin..ini kena pikir dulu...

2. adakah family kita setuju dengan lelaki pilihan kita...? adakah dia boleh menyesuaikan diri dengan family kita?(ini agak penting) dan kita pun boleh ke sesuaikan diri dengan family dia..?

bila bercinta, tak hirau pun family suka ke tak?yang penting kita suka..betul tak..?

3.bila semua dah okie, dah cukupkah kewangan kita?nak mendirikan rumah tangga, banyak duit nak guna. dah stabil kah kita?

ayah cukup tidak setuju dengan perkataan stabil nie. dia lebih suka,dah pandai ke manage duit sendiri?kalau nak cakap stabil, susah nak dapat dah cukup stabil.gaji makin banyak,hutang pun makin banyak.hurmmm..pikirkan..yang penting, how you manage it.

4. tak tau la ada lagi ke tak..? tapi, yang paling penting dah cukup ilmu ke kita nie..?bukan ilmu apa pun, macam-macam ilmu..kalau masak, ada orang kata,dah kahwin nanti,pandai lah memasak..apa-apa pun, semuanya akan pandai dengan sendiri nya..at least, kita mesti ada asas..nanti, boleh asah lagi..huhuhuh...


sebelum tue, tiba-tiba teringat..orang yang kita nak kahwin tue.confirm kita tahu semua baik dan buruk pasangan kita tue kan..bila kita boleh terima semua keburukan dia dan dia boleh terima semua keburukan kita..semuanya okie... :) takde masalah..


ada 2 pilihan.satu bijak tapi tak lawa.lagi satu tak bijak tapi lawa.mana 1 yang anda pilih?

6 ulasan:

d7 berkata...

bijak tapi tak lawa..
rupa 20thn akan datang pasti akan pudar..
tapi otak yg bijak..
semakin 'cantik' melalui pengalaman..
erks? ape je aku memebebel nie?
hahaah
sila abaikan ;)

k|ree berkata...

d7- betul lah..klu guwe pun...pilih yang tue juga...huhuhuh ... :)

Dayu berkata...

hehehehe
dulu masa cakap kat mak ayah nak kawin, tak pikir sgt pun
sbb dah sedia menerima dia tak kira apa.. sudah cinta separuh nyawa..

alah, bila kita dah boleh kuar hasrat nak kawin tu
maknanya kita dah cukup yakin la kan ngan keputusan kita..

k|ree berkata...

dayu - urmmm..setuju apa yang dayu ckp..tapi ada juga yang kekadang tue..dah nak kahwin, tetiba nampak the true colour of tunang kita..baik lelaki atau perempuan...bakal adik ipar kita..tunang dengan orang lain, kahwin dengan orang lain... :)

Cik Qemm berkata...

mcm2 kena fikir ek.kalau bercinta rase nak kawin cepat je.tak tahu la plak time nk kawin kena pk mcm2.haha

k|ree berkata...

Cik Qemm - heheh..tue la kan..masa bercinta..memang takkan pikir tue sume..tapi,bila decide nak kahwin je..terus cam gerun..byk nye benda nak kena pikir...kahwin tue memang la senang..tapi,untuk laksanakan tue..macam2 nak kena buat... :)