23 November 2010

List for Newborn & Mommy

Salam...

Arini, rasa seperti mahu berkongsi list-list barang yang kiree dah beli..termasuk lah,berapa banyak kiree dah keluarkan duit...huhuh..

okay, ada yang kiree rasa, tak perlu nak beli lagi...seperti stroller dan carseat..mungkin, akan beli setelah selamat bersalin dan kembali bekerja mungkin...stroller pulak, mungkin digantikan dengan baby wearing..mula-mula, pinjam my sis punya je dulu...nak try wrap dan juga ring sling...tengok mana sesuai...then, baru beli... :) carseat pulak, kiree plan nak cari second hand je...tapi, tengok lah macam mana..huhuh...

Barang Ibu
Set bersalin - mustika ratu(belum beli)
Stokin - sehelai - RM5.00
Bengkung - sehelai - RM41.00
Maternity Pad - belum beli
Disposable Panties (guardian) - 10helai - RM20.00

Barang Baby
Baju & seluar (pendek) - 10helai - RM136.00
Baju & seluar (panjang) - 1helai - RM12.90
Romper - 9helai - RM115.90
Sarung tangan & kaki - 4pasang - RM26.21
Sapu tangan - 3 helai - RM5.50
Topi (F.O.S)- 3helai - RM7.00
Barut - akak bagi
Legging - 4helai - RM59.90
Skirt - 2pasang - RM53.12

Selimut - 1helai - RM28.95
Bedding Set (FabolousMom)- RM133.28
Baby cot(with mattress) & wardrobe - RM1500.00
Mosquito Net (Jusco)- RM26.90
Bakul baby (Jusco)- 1bekas - RM13.90

Botol size S (MAM) - 2bekas - RM56.90
Berus pembersih (pureen) - Rm8.90
Nipple Shield ( MAM) - 2 - RM28.16
Nipple Cream (Medela) - RM23.20
Nursing Pad - 4keping - RM16.73
Breast Pump ( Medela FS) - RM1350.00
Storage Bottle (Bumble Bee) - 20bekas - RM66.00
Storage Plastik - 25keping - RM10.96

Napkin (belum beli)
Diaper ( belum beli)
Diaper Wipes ( pureen) - 2kotak - RM10.50
Changing Mat - 1keping - RM14.90
Detergent - 1botol - RM18.90
Nappy Cream( Dropholene) - RM13.80

1 set mandian(kecil johnson) - RM7.90
Baby Oil (kecil johnson) - Rm3.70
Putik Kapas - 600keping - RM4.50
Nail Clipper - RM5.90
Vicks - belum beli
Minyak Telon - belum beli

Baby food & milk warmer (FabolousMom) - RM55.93

Tuala Mandi - 3helai - RM23.90
Besen Mandi - belum beli
Penyangkut Baju (Jusco) - 48 - RM11.80

Okay....jeng...jeng...jeng...

Jumlah/Total = RM3918.74

Ini setelah berjaya, tidak membeli dengan sewenang-wenangnya...huhuh...
jadi, kalau tambah lagi barang yang tak di beli tue...kiree bajet...tak sampai RM4500...
insyaAllah...

jadi, disebabkan hujung minggu ini ada expo kat MidValley kan..?
mana yang tak cukup...kiree nak beli sekali terus...

haaa, sebenarnya ada juga benda yang kiree tak include...contohnya,
beg baby...ada banyak beg..pakai je mana yang ada..
nursing bra..kiree memang dah start beli dari awal mengandung..sebab kena tukar bra..terus je beli yang nursing punya...takde la nak membazir sangat kan... :)

dan takyah nak pening-pening kan diri lagi.. :)

20 ulasan:

Luv like this.... berkata...

owh...hrga baby cot bisa buat juling!!nt mama n papa leh tumpang tdo sekaki dgn baby :)

fiszah_pjo berkata...

soon to compelete..da banyak da barang baby dan mommy da sedia..da boleh beranak ni..hehe
pelaburan untuk baby kan..yg penting puas hati...pasal babywearing to sound nice lor....nanti bby da kuar, kongsi pic berbabywearing ye

aisha berkata...

kiree, kat ne awak beli Breast Pump ( Medela FS) - RM1350.00 tu? tgh carik gak yg harga murah mcm tuh..

k|ree berkata...

luv like this - dear, baby cot tue, dapat ngan mattress ngan harga wardrobe..besar juga wardrobe nye...berbaloi juga la..huhuh...lepas tue, dia boleh pakai sampai umur anak 5thn...okay la kan...lama leh pakai...hehehe...

fiszah - huhuh...lum lg...ada juga bape bnda yg tak beli..hehehe...insyaAllah..nnt kita kongsi...

aisha - urmm..kita jumpa kat mudah.com.my...nama yang jual tue..jacqualine foo...tapi, dia jual barang baru... :)

rDnA berkata...

waaaa terkjut tgk total harga brg baby..dh nk cmplete dh brg2 baby kiree.pas settle bleh basuh2 baju n siapkn bag kn??

-aTy- berkata...

kalau boleh beli towel baby yg 100% cotton yg lembut. Mahal pun xpe sbb nanti baby miang2 gatal klu xrasi dgn kulit baby tu. Pastu wet tissue lg elok beli brand fiffy coz tisu die betul2 basah dan lembut. Senang nk lap najis baby nanti.. Huhu..

k|ree berkata...

rdna - huhuh..macam byk kan keluar duit...?tapi, utk first baby kan...mmg akan keluar duit byk...dah basuh baju...cuma tak pack je lagi...nnt, la dlu nak pack tue...hehehe...

aty - okay...terima kasih...al maklum lah, first baby...jadi, amik je la mana yang nampak di mata...cuma towel tue..rasanya, kiree mmg beli 100% cotton kot...nanti cek balik..hehe...tq dear..:)

aisha berkata...

Alaaa kiree... dah check la.. takder.. or u still have the email or contact no for the person..or the link ker?

.:Mrs. Engineer:. berkata...

yg nursing bra tu kn, same goes to me...he3...bli time awal2 ngandung ari tu n tros pki...x membazir... :)

k|ree berkata...

aisha - okay..nie email dia...jacqlinefoo@hotmail.com
cuba try email dia..skng nie, dia tgh dalam pantang..baru lepas bersalin..but u can try...

mrs engineer - huhuh...tue la..betul2..tapi,ada juga beli yg lace punya..hehe...ye la..nursing bra kan cam bosan je kaler nye..hehehe..

Natasha Farina Arifin berkata...

hi im new here. best nye lah kan nak dpt bby, im already 7months married tpi belum dpt lgi. mebi lum rezki. nice blog u've here. hehehe sudikanlah jengah blog saye kat http://sharemyloves.blogspot.com/ sonok tgk moms to be ni kan? care to follow?

♥ sha ♥ berkata...

kiree beli nipple shield ngan nipple cream katne dpt murah camtu? kite carik sume mahal2..

k|ree berkata...

natasha - dear, sya pun lambat dpt baby...after 7mnths married, baru disahkan pregnant...dun worry, ur time will come..insyaAllah.. :)
okay..saya follow awak.. :)

sha - kiree beli kat fabolousMom..ada kan kat JB...?cuba tgk kat sana...beli masa fabolousmom sale aritu... :)

Mimie Hamdan berkata...

salam daknor...
mari folo blog baru mimie...
sila tukar yg lama tue yer...

www.mimie1678.com

thanks...

k|ree berkata...

mimie - wokey...hehehe :)

Nad Nazira berkata...

kiree..nad pun kire2 lebih kurang camtula bajetnye..sedar tak sedar..ha, tu nasib tak beli carseat ngan stroller lagi. ade kawan pun suggest stroller tak yah beli dulu sementara ni..nanti bile dah start baby besar sket, dah bwk jalan2 baru beli..:P

k|ree berkata...

nad - tue la...kiree pun plan beli lambat2 lagi..takpun, cari 2nd hand je la..my sis kata, klu jalan..bawa stroller masa dia kecil lagi..cam cian je kat dia...huhuh...car seat tue, mmg harus beli...sbb, kiree mungkin akan anta anak sorg2 gi nursery kan nnt..tapi, tunggu baby dah kuar..baru beli...hehehe..

Tanpa Nama berkata...

I hadn't noticed kireecasio.blogspot.com before in my searches!
Hello!Thank you for supplying some interesting information on the topic.I am saving your website and for sure definitely check back often.

k|ree berkata...

tanpa nama - tq dear...happy reading.. :)

Tanpa Nama berkata...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel