26 November 2010

check up

Salam...

hari nie, agak cuak juga la...

kiree tak pernah hadapi masalah dalam buang air besar nie...sebab,tiap-tiap hari pun...confirm masuk toilet punya...

tapi,kalau minum teh susu...boleh 2 3 hari tak ke toilet...

macam biasa, pagi tadi..ke toilet dalam pukul 8lebih...

lepas tue, dalam pukul 11pg camtue, rasa seperti nak buang air lagi...kiree pun pergi toilet..cam biasa la...duduk...tunggu...hurmm...macam tak je...

lap dengan tisu, dan menjadi kebiasaan...tengok tisu...tetiba, darah...jantung terus laju...
nak beranak dah ke..?tengok dalam toilet bowl..pun ada darah sikit...

hati memang la cuak yang teramat sangat...terus call, mr.casio...kebetulan memang petang nie ada appointment dengan doktor...minta la cepat sikit...

sementara tunggu mr.casio...pergi toilet lagi..nak sure..ada darah lagi tak..memang dah takde lah...dan darah tue datang dari tempat nak buang air besar...

jumpa doktor, doktor pun tanya, sure ke darah tue dari tempat buang air besar...sure...sebab, kiree cek balik...memang kat situ...

doktor pun scan...alhamdulillah, baby okay..takde apa-apa masalah...kepala dah kat bawah...uri kat atas...alhamdulillah...memang baby sangat pemalu...tak dapat tengok muka...nampak pipi yang gebu je...oo...baby kiree berat 1.2kg sudah...doktor anggarkan, mungkin masa deliver..3 -3.2kg...besar juga kan...tapi, doktor kata...berat camtue, kira okay..normal..tak kecil sangat dan tak besar sangat...

bila tanya sal darah tue, doktor suspect mungkin buasir...tapi, tak sampai keluar...jadi, makanan kegemaran...tak boleh makan lagi...no sambal...waaa...sedihh...doktor kata, kalau keluar darah lagi, dia bagi ubat untuk buasir la...memang biasa, pregnant woman yang kena camtue...hurmm...cuak juga...lepas bersalin...lagi harus jaga....

berat kiree sekarang, 65kg sudah....

bila tanya doktor, boleh tak saya nak bersalin normal...dia pun cerita...biasanya, 30% wanita yang akan bersalin c-zer dan selebihnya, akan normal...dan dalam 30% tue, 15% daripadanya, memang dari awal dah tahu, diorang kena c-zer...mungkin, uri kat bawah..tekanan darah...atau masalah2 lain...lagi 15% tahu, masa proses nak bersalin....jadi, semua yang bersalin dan tiada apa-apa masalah...cuma ada dalam 15% kecenderungan untuk bersalin c-zer...

memang kita tak kesah, asalkan baby dan kita selamat...tapi, sentiasa berdoa supaya dapat bersalin normal... :)

10 ulasan:

♥ sha ♥ berkata...

kiree, deliver kat pantai mlk 1700 lg ke skrg?

Mimie Hamdan berkata...

sila berhati-hati yer deknon!

ieda_life berkata...

salam k.nadia..
tke a good cre of urself...
i'll pray 4 ur good health n ur baby..:)

fikaryna berkata...

syukurlah baby n mama ok..kalau dapat rezeki bersalin normal alhamdulillah kan..

k|ree berkata...

sha - tak tau la dear...kiree insyaAllah, bersalin kat Pantai Cheras,KL...tapi, range arge klu normal and single room...RM2k - RM4k juga la...

mimie - tq sis...takleh makan sambal daging dgn melampau dah skng..hukhuk..

ieda - salam dear....tq dear.. :)

ryna - alhamdulillah..mmg berdoa sgt untuk bersalin normal... :)

Nad Nazira berkata...

hyepp..kiree, cuti makan sambal! hehe. time peknen macam2 sakit boley datang kan..the unexpected ones. hehe. nad kene rashes satu badan..wuu..gatal woh. kene mandi selalu. asal berpeluh je mule la merenyamm..hehe..jadik cam kudis cikenpox lak..

Mrs. Eeza Herman berkata...

take care ye pasnie...hopefully everything ok...
iza pun dah kurangkan makan pedas2 sebab food poisoning aritu, so dah jd serik lak...

k|ree berkata...

nad - tue la...nak gi toilet pun takut dah...kecut je rasa..huhuh...kiree takde naik smpai rashes...tp, bdn jadi, gelap...hukhuk...macam berdaki je...huhuh..gosok2 camne pun tak jalan juga...

eeza - tue la...my sis pun dah kata, pasni..makan berkuah je...jgn bantai makan benda pedas2 lagi...sedihh nye..

rDnA berkata...

mujur takde ape2..ingtkn kiree nk brsalin dh..pasni kna jg mkn la..tp normal kn prgnnt woman kena hemerroid ni..

k|ree berkata...

rdna - tue la...mmg cuak la jap...huhuh..tue la..baca kat memana pun mmg jadi camtue..benda yg tak penah kena...tetiba kena...doa supaya, lepas bersalin nnt...okay balik... :)