02 September 2010

Lama tak update

Salam...

rasa nye, seperti lama tak update...lama yang amat sangat...lama juga tak tinggal comment di blog-blog yang lain...

tiada mood atau tiada masa...atau tiada benda nak citer...hurmmm...

tak tau la mana satu....

saja nak kongsi pengalaman mengandung untuk pertama kali...

bulan pertama - bulan ketiga..
sihat...makan apa semua boleh...belasah je apa nak makan...tapi, bleeding sampai 2 kali...

bulan ketiga - bulan keempat
muntah-muntah, seharian punya makanan keluar...tak boleh makan banyak...pitam...pening...sesak nafas...

bulan keempat - nak masuk bulan kelima
muntah sudah kurang...tapi, ada lah sikit..biasa nye pagi bila lepas gosok gigi...pitam dan loya..masih ada...masih tidak boleh makan dengan banyak...tapi,bertambah tidak larat...tak boleh jalan lama- lama...pinggang sakit gila...nak tidur...terlentang tak boleh...kena mengiring...itu pun nasib baik...kadang-kadang, mengiring pun tak boleh...

kesimpulannya, hurmmm...tiada kesimpulan...sebab, semua orang pregnant...lain yang mereka hadapi...takkan sama dengan orang lain...

persiapan raya
hurmmm...persiapan hari raya...hanya ada sehelai baju jubah untuk hari raya...yang lain...pakai arwah mak punya baju yang masih elok dan lawa... :) sehelai seluar maternity jeans...2 helai skirt.., blouse, ada la 2 3 helai...kasut sepasang untuk raya...tue je kot...kiree memang bukan seorang yang kaki membeli belah..kalau beli..memang sebab perlu beli....
suami pulak, baju melayu nikah je pakai balik...seluar jeans sehelai juga...tshirt pun 2 3 helai...dan beli sandals sepasang...
mr.casio pun ada belikan sepasang baju untuk mak dia..sepasang baju untuk adik dia paling kecil...dan sepasang kasut untuk adik dia lagi satu...

baby kami
alhamdulillah...baby sihat....nak masuk 5bulan dah...girl atau boy...?masih tak tau lagi...tapi, jauh di sudut hati kami...macam baby girl...tapi, ada beli sehelai romper untuk baby...warna biru...apa kes nie..?confius jap...hahaha...kami tak kesah pun boy or girl..berat baby skang dah 210 gram...berat ummi dia, baru bertambah 2 kg...selama mengandung nie...masih tak rasa lagi baby punya pergerakan dalam perut...dia menendang ke...pun tak rasa juga...perut ku tebal kot...huhuh..

pemakanan
masih lagi ada benda yang tak boleh nak makan...contohnya, masakan kari...pandang pun ku rasa nak muntah...susu pun tak minum...air kosong pun rasa nak buat rasa loya tekak...makan obimin ngan kalsium pun boleh buat rasa nak muntah...jadi, memang lah jarang makan supplement tue...doktor pun kata, hanya tue hanya supplement...yang paling penting, kita makan makanan yang berkhasiat...

puasa
dapat berpuasa 6 hari je kot

okay..sampai sini sahaja...insyaAllah...nanti nak share 4d gambar baby..

11 ulasan:

Lina Rahim berkata...

memang dah lama kiree tak update..tak kesah la puasa sikit ke banyak, kesihatan perlu dijaga juga..

k|ree berkata...

lina - huhuh...tak kesah..tapi kena ganti byk tuee....

fiszah_pjo berkata...

org preggy ni simptonnye memang tak sama ngn org preggy yg lain kan..kiree deliver ble ek?nak tak nk kena ganti la jugak nnti...hari2 mendatang da kuat da senang la nk gnti..tak gitu??hehe

rDnA berkata...

lamanya kiree tak update story kat sini..

emm betul.lain org lain ragam prgnntnya.ape2 enjoy this moment..

lately dna pn cam tk bleh tdo terlentang.skt pinggang.so kena mengiring jer la.kejap blah kanan kejap bleh kiri..

pasni tak tau la ape peelnya plak..

k|ree berkata...

fiszah - insyaAllah 5Feb2011...tue la..memang kena ganti...tengah pikir, lepas pregnant...ada bape bulan je lagi nak puasa dah...ntah sempat ke tidak...sebab memang nak sangat breastfeed baby nanti...

rdna - huhuh...lebih kurang plak kite ye...tue la...tak tau la lepas nie apa...tapi,enjoy la sbb firstime preggy kan...:)

fikaryna berkata...

kiree..bab muntah n loya 2 mmg x bole tahan kan..

kalau sampai ke hujung masih alahan..sian la baby..makan keluar..makan keluar..

ryna doakan kita sama2 cepat2 sembuh dan boleh makan banyak..huhu..

Nad Nazira berkata...

kiree..nad pun awal2 nih alhamdulillah takde alahan pape..makan je sume mende..cume tak bleh bau pewangi rumah ambi pur tu, pewangi kete, pencuci lantai, softlan..bau sabun macam busuk gile..gosok gigi pun kat sinki dapur..sebab tak tahan bau sabun dalam toilet..hehe.

k|ree berkata...

ryna - tue la...tapi, muntah semakin berkurangan...loya tetap ada..hehehe...

nad - wahh...takleh bau pewangi...takpe...dari takleh bau husband...lagi teruk...huhuhuh...

amElyn berkata...

kak kiree puasa 6 hari jer??
memang tak boleh beraya! hohoho
take good care of yourself okayy!
kecut perut dengar experience akak time pregnant.. =}
lin ni dah la jenis lembik, tak kuat..asal demam jek nangis..asal pening jek mesti nak baring tido, tak larat..
hopefully nanti bila pregnant larat la nak mengadap 9bulan tu... =)

k|ree berkata...

amelyn - huhuh...tue la..tapi,beli baju raya macam puasa penuh..hhahaha..insyaAllah...takde apa..tp, kiree pun mmg lembik juga...sbb tue la sakit sikit dah tak larat...tp, cuba bertahan spy tak nak jadi pemalas...hahaha...insyaAllah...kiree doa lin kuat nanti okay...:)

k|ree berkata...

amelyn - huhuh...tue la..tapi,beli baju raya macam puasa penuh..hhahaha..insyaAllah...takde apa..tp, kiree pun mmg lembik juga...sbb tue la sakit sikit dah tak larat...tp, cuba bertahan spy tak nak jadi pemalas...hahaha...insyaAllah...kiree doa lin kuat nanti okay...:)