23 Jun 2010

Sebelum lagi....

Salam...

lama rasa tak update blog..sebabnya, dah 2 kali masuk emergency disebabkan bleeding...
yang first memang agak menakutk2an...tapi, yang kali ke2...lagi menakutkan...
bila doktor kata : saya nampak kantung awak..elok je...tapi,janin tak nampak.
yaAllah...tuhan je la yang tau perasaan masa tue..keluar je dari hospital...bila mr.casio tanya...dah tak terkata apa...nangis je....

dan bila tadi, pergi 2nd opinion..di Hospital Pantai...bila scan...alhamdulillah...elok je baby di situ...heartbeat pun elok je...alhamdulillah...syukur alhamdulillah....

sebenarnya, entry nie..nak cerita..beberapa bulan sebelum dapat tahu pregnant...

siapa yang tak tahan kan kalau orang asyik bertanya..bila nak berisi nie..?harapkan perut je buncit...isi takde...memang tak dapat di nafikan...perasaan sedih tue memang akan timbul...bila lagi,setiap bulan...Cik P datang dengan maju nya...

dan alhamdulillah, dikelilingi akak-akak dan keluarga mertua yang tak pernah sibuk bertanya sal dah pregnant ke belum...diorang memang sangat memahami...
mak mertua : takpe..lambat2 pun takpe...rileks2 dulu...
akak-akak : takpe..jangan berhenti mencuba dan jangan berhenti berdoa...jangan stress...jangan terlalu memikirkan nak pregnant...

susahkan kalau tak pikir...memang kita akan berpikir sentiasa...kenapa tak jadi..?aku nie ada masalah ke..?aku takleh ke apa ke..?semua lah yang terlintas kat pikiran kita nie...

tapi,bila sampai satu tahap...kita akan rasa...tak kuasa nak pikir dah...kalau ada..ada lah...kalau belum nak sampai masa nye...aku redha...

bila camtue, jangan pula berhenti mencuba...macam-macam cara sekarang nie...dan kita perlu tahu, kebanyakan wanita kat dunia nie..amik masa dalam setahun untuk mengandungkan diri mereka...dan ada yang lebih...kalau yang cepat tue...memang rezeki mereka...kita tumpang gembira...

dan apa yang kiree perasaan before kiree nak pregnant...

- pergi berurut...
-minum air kelapa...
-makan asid folik...

yang penting...kita ikhtiar...

yang pergi berurut tue...memang lepas je berurut...terus ON ngan mr.casio...melampau tak..?harap maaf...agak lucah di sini...kebetulan memang tengah waktu subur..

yang minum air kelapa..kebetulan, melaka memang hebat dengan coconut shake kan..?tapi,tak suka minum coconut shake...kiree minum air kelapa asli..pernah baca...dia akan mengembangkan saluran untuk sperma senang pergi ke tempat yang sepatutnya...sebab tue..masa tengah pregnant...tak digalakkan minum air kelapa...dekat nak bersalin tue baru minum supaya baby lahir nanti..bersih je...pendapat orang lah...

makan asid folik nie...memang persediaan badan kita untuk pregnant...cuba masuk babycenter.com.my ...banyak sangat info untuk nak pregnant...memang kiree rajin baca forum & apa2 info kat situ...

orang akan kata..senanglah cakap..kiree dah pregnant...

my first sis, 6 tahun mencuba untuk dapat second baby...tapi, masih mencuba...dan tak pernah berhenti mencuba...jumpa doktor sana sini...
my second sis, dekat 4 tahun mencuba untuk first baby...macam-macam doktor pergi...alhamdulillah...berjaya...sekarang anak dia dah masuk setahun...
my bestfren(zerovendetta) pun cukup setahun mencuba...alhamdulillah berhasil jua...

macam kiree pernah kata entry before nie...doktor kata, lepas setahun lebih..baru jumpa doktor untuk check if kita ada problem...tapi, if u memang ada problem period tak betul ke...boleh jumpa doktor awal...sebab bila period tak betul..susah nak jangka bila masa subur...

apa-apa pun, pasti ada jalan...:)

29 ulasan:

LinaRahim berkata...

terima kasih di atas info yang berguna ni

k|ree berkata...

fiszah - saya tau awak ada comment...ntah camne tangan nie,terlepas tekan..tertekan kat reject...kureng asam betul la mouse nie...hukhuk...a'ah..dia mmg nmpk muda pun...dah ada anak pun nampak macam kanak2 lagi...hahaha..
betul2 gie amik asid folik....jgn lupa okay... :) lagi satu, bila bersama suami tue...orang kata jangan tiap2 ari or jangan pulak seminggu sekali...cukup kan lah ikut sunnah...paling minumum 3 kali seminggu.... :)atau pun,selang sehari...hehehe...

lina - huhuh...apa-apa pun, rezeki tue turun dari Allah swt...jgn berhenti mencuba dan berdoa.. :)

MyRule berkata...

Alhamdullillah..still ader rezeki lagi....:)

k|ree berkata...

myrule - alhamdulillah...mmg bersyukur sangat...

amElyn berkata...

hi sis!
actually, i tengah survey2 things about wedding!
susahnya nak carik benda best kat melaka ni.
so i found u.
tengok the makeup, quite nice lah!
so, hope u dont mind to share..
hope to hear from u soon. xx

btw, congrats for the baby!! denga sis cakap pasal period tak betul, risau plak.sebab lin pon kdg2 tak betul period nyaa. =(

Nana Aris berkata...

salam kiree..if u dont mind sharing, leh tak nana nak tau kiree pgi urut kat mane..nak jugak try nanti =) thanks dear

fiszah_pjo berkata...

kiree: hehe.no big deal.hehe
saya nk nek pelamin sekali lg nnti..so hold dlu angan2 nak bby awal.kang nanti penin2 lalat atas pelamin susah plak..hehe.tp cadangan awk tu da msukkan dlm list..hehe.tq..nanti kalu kiree da kuat dan sihat, awak dtg la ye ngn mr casio kt palong..hehe

k|ree berkata...

amelyn - hi...rasa nye...saya ada tulis sapa make up...nnt,saya jumpa url tue...saya bagi awak url nye ye..:)
tq

nana - salam...oo...igt tak entry before nie..kiree urut kat thai odessey kat mid valley...urut kat situ la...tapi, orang kata bagus lagi kalau minta mak bidan yang urut...macam rdna..de pun baru lepas urut pregnant juga....

k|ree berkata...

fiszah - rasa nye datang juga kot...sebab tak jauh sgt kan...insyaAllah,kami sampai...

amElyn berkata...

sis, kita dah jumpa contact no ur mak amdam!
kita nak tau, sis dok mana sebenarnya? n buat majlis kat mana? melaka kan?? sebab kita nak buat kt melaka jugak bln 10 ni.
lagi satu, kita nak contact no tailor amy soo, boleh???

tyvm!!!! xx

ZERO VENDETTA berkata...

chopp!
sudah ada widget baru la kat sini,sweet!hari-hari kena tgk tau,mcm saya :))

ZERO VENDETTA berkata...

alhamdulillah ada jg rzki kamu berdua :) tak kisahlah lmbt sikit pn nad, asal rzki tu ada utk kita.yg pntg usaha + doa + tawakal

urm plg penting ko kena jg kesihatan & keselamatan diri spjg preggy ni tau, risau la dgr bila smpi 2x tmph darah.aduiiiiii takut dgr

take care dear!!

Nana Aris berkata...

ooo..ade jgak perasan entry tu tp igtkan kiree gi berurut kat mak bidan..hehe slame ni pn assume cam mak bidan je yg pndai urut2 nk bg pregant ni kan..lau camtu leh la try nti..kat mines ni pon ade thai odyssey..thanks dear

k|ree berkata...

amelyn - okay...kita duk kat bt berendam...buat majlis hari tue,di rumah je...cuma nikah di masjid...okay..no amy soo - 06-3176510, kalau sebut nama nadiah,dia mmg kenal...biasa anta baju kat dia...harap dapat mbntu..

zero - alhamdulillah..syukur takde apa...tue la...dah la mmg byk yg keluar..mmg menakutkan...

nana - tue la...orang kata mmg mak bidan yg pandai urut nie...hehehe..tp,bole juga cuba tmpt lain kan... :)masa tue kiree amik urut satu badan...1 jam 30 minit..mmg best betul...

amElyn berkata...

oic.kita dok bkt rambai.
nak buat majlis kat umah jgk.tapi nikah kat masjid.
kak kiree,
amy soo tu dok mane??
kita ingat kalo tak jumpa bj kurung nikah, kita nak gi anta tailor jek.tp tgk lah camne. =D

k|ree berkata...

amelyn - amy soo tue duk kat area taman merdeka...kat belakang airport tue..try la anta kat dia...dia wat kebaya pun cantik...huuhhu...

amElyn berkata...

oow belakang airport.
ok ok.mcm senang nak carik.
kita jarang2 ke batu berendam.kalo gi pon, gi pet shop kt deret 7e tu..
ok.nanti kita try pegi eh.
thanks alot kak kiree!
pape nanti, saya tanya kak kiree lagi eh! hehee..

k|ree berkata...

amelyn - iyup..senang juga la...tp,klu tak familiar kawasan tue..agak sukar...no prob...bole je kalau nak tya apa2 lagi...deret 7e tue,bukan area skola munshi ngn tun mutakhir ke..?

amElyn berkata...

ha.yup2!! area situ lah..
hehee.umah kak kiree area situ gak ke???

k|ree berkata...

takde la...skola kat munshi...kita duk kat tmn mas merah...betul2 dpn airport melaka tue... :)

♥ sha ♥ berkata...

dgr korang2 berborak pasal tmpt2 kat mlk ni btul la mengimbau kenangan lama =p

k|ree berkata...

sha - urmm..penah duk melaka ke dulu..?

Nad Nazira berkata...

kiree..nad macam fobia urut kat spa thai nih..ade mase tu gi urut kat situ amik half body je pastu mcm saket gile je macik thai tu urut..rase nak menangis pun ade..huhu..

modusoperandi111209 berkata...

slm kenal =)

sy akan berusaha sunggoh2 lg =) mekaseh utk info tu ye

k|ree berkata...

nad - huhuhu...takpe...cari la tukung urut mak bidan...diorang lagi hebat... :) kiree cam kebetulan je sakit bahu masa tue..pastu,saja la amik urut satu badan...

moduso - slm kenal kembali...jgn berhenti berusaha... :)

harzharun berkata...

hi dear....ermmm, camne nak ckp eh?...
hurmmm, i dulu, sbln kawen, mmg xnak sgt pregnant cpt2 expecially bunting pelamin...Sgt xnak bunting pelamin ok...risau btol ms tu sbb my nikah day mmg waktu subur...n i mmg wat precaution secara semula jd la ms mula2 tu...
then bila dah piyed, i lega sgt n im ready to pregnant...xkesah dah..yg x nak bunting pelamin jer...
tp ni dah masuk 4 bulan kawen, lom pregnant gi....piyed cycle i mmg ttp, tp mebe sbulan dua ni byk fikir sal nak baby,dpt simptom cam pregnant la plak..piyed lewat...pega dgn bau..sakit kaki...padahal i dtg je piyed..hah,psyco kan...huhuhu...
plg i rs x best bila hubby pernah bgtau yg dia agak risau sbb parents dia pas cuba 10 tahun br dpt anak....tp dpt2 je, terus berderet 5 org....ermm...
i pun kene sabar je la kot...n akan cuba amal apa yg u buat tu...
thanx 4 the info ya!

k|ree berkata...

harzharun - hi dear...i pun cam tue juga..masa awal2 kawin...3 4 bulan kawin...bila period..mmg selalu sakit kepala...jadi,macam akan ada perasaan mengharap tue...tp,takde juga rezeki masa tue...insyaAllah takde apa...badan orang semua lain2...mak i cepat dapat anak...lepas tue, berderet smpai 4 orang...tp,kami adik beradik...agak lmbt juga dpt baby...rezeki tue,insyaAllah, akan dapat juga...lambat dan cepat je...sekarang nie, enjoy dulu masa berdua2an... :)

Miss WatevEr berkata...

salam kak...
hehe~~ayu tejumpe blog akak n...
sgat suke bace...
neway..cngratz eh coz akak da pregnant...
xsabar nk tggu baby akak lahir..
will alwayz wish 4 ur happiness....

rDnA berkata...

kiree take care tau..terkejut bla bc kiree bleeding dah 2 kali..mujur takde ape2..ni dna baru berkesempatan jenguk kat sini..dgn masuk hosp+pening2 lalat smpai blog sndiri pn tak terbukak..

ape2 pn jg diri tau..insyaAllah takde ape2..smoga semuanya ok.