22 Februari 2010

Manusia

semalam malam, pergi makan di Kampung Baru...sebelum kejadian yang berlaku di entry sebelum nie...

malam tue,makan dengan sangat lambat...kunyah perlahan - lahan...sambil tengok gelagat di sekitar kawasan tue....

mr.casio, asyik pandang aku tengah makan...dan masa tue lah baru dia sedar...isterinya nie, makan guna tangan kiri...kelakar betul...

"setelah 4 tahun lebih awak kenal saya, hari nie baru awak tegur?"

tapi, sikit pun tak ambil hati...kerana sibuk menikmati nasi lemak antarabangsa...

sambil perhatikan orang...

di belakang meja kitorang, ada sekumpulan pakcik-pakcik yang menikmati nasi lemak...
barangkali mereka ada kursus di Kuala Lumpur...
macam biasa, bila pakcik-pakcik camnie...topik perbualan mereka ialah...kewangan...
orang tue pakai 5 biji keta la ...gaji dia puluh ribu la....

sebelah meja kitorang plak...seorang lelaki...rasanya, seperti berbangsa indonesia...macam baru tiba di Kuala Lumpur...menikmati nasi lemak...dari sudut mukanya, seperti berkata...mahal juga nasi lemak nie...kena cari kerja nie...duit sudah tak cukup...

di hujung sebelah kiri ku...pasangan yang sudah warga emas...makan berdua...barangkali anak-anak mereka semua dah berkahwin...atau belajar jauh...malas nak masak malam-malam nie...kita makan luar je lah...nampak diam je...makan...minum...dan pulang...tidak banyak berbual...

di hujung sebelah kanan pula...pasangan juga...nampak seperti sudah lama berkahwin...tapi masih tidak mempunyai cahaya mata...isteri nampak tak selera nak makan...si suami yang habis kan...

dan belakang mr.casio pula...pasangan bercinta...nampak sangat-sangat muda...macam biasa, bila pasangan bercinta nie..mulut tue asyik nak bercerita sahaja...macam tiada hari esok dah bagi mereka...

bila kita tengok gelagat macam nie...baru kita perasan..setiap dari mereka mempunyai perjalanan hidup masing-masing...yang kita tak tahu pun...mungkin ada yang tengah banyak masalah...mungkin ada yang baru terima berita gembira...setiap dari kita akan di uji dan di beri rezeki dari Allah swt...cuma masa tue sahaja yang kita tak tahu...jadi, kita sebagai manusia biasa...hanya berdoa dan berusaha...selebihnya, kita berserah kepada Allah swt...

jadi, jangan lah kita membandingkan hidup kita dengan orang lain...hanya mereka sahaja yang tahu bagaimana mereka mengharungi hidup mereka...

15 ulasan:

d7 berkata...

eh.. 2 ayat terakhir tu sounds familiar ;) huhu aku ade bace tp dlm english ;) apepun nadiah.. hehe kite serupa.. kalau pakai cutlery mesti yg nak suap tu ke mulut tu guna tgn belah kiri.. lol

k|ree berkata...

d7 - hehehe...ayat tue dalam english..aku memelayukan...hehehe...tue la pasal..

MyRule berkata...

banyak nyer masa tgk org..hehehe

Kalau saya kan... makan..borak2..gelak2...dah kenyang blah.. :p

farhanna berkata...

ye.. life saya pulak.. penat memikir kan yuran stdy n kawen.. waaaaaa

k|ree berkata...

myrule - sebab sambil makan tengok orang...kalau tengah makan..takleh cakap...lagi lambat abis dan takut tecekik...

farhanna - kewangan adalah perkara paling banyak difikirkan.... :)

farhanna berkata...

kree nk tanya.. kt syg creation make up dia ok x?

Lina Rahim berkata...

betul.kalau kita selalu membandingkan hidup kita dengan hidup orang lain, kita akan rasa down, sbb kita selalu fikir orang lain lebih best dari kita,dan atas sebab itu jugalah, tendency bergaduh suami-isteri dgt tinggi, sbb isteri rasa suami tak dpt bg apa yang dia nak, dan suami rasa isteri org lain lebih best..so, lebih baik menikmati hidup kita sendiri.

k|ree berkata...

farhanna - bole...tak okie...tak bape nak lawa...pada mata kiree la..kalau tengok gambar2 diorang pun....makeup mmg tak okie sgt...

lina - betul2..alhamdulillah, so far tak pernah lagi gado sal kehidupan orang lain... :)

ZERO VENDETTA berkata...

aku suka entry kali ni,sangat menarik dan nampak pandai kamu berkata-kata ;)

farhanna berkata...

tu la.. tgk baju dah berkenan..p make up lak.. spoilll... huhhuhu

k|ree berkata...

zero - hahaha...ye ke...?mekasih..

farhanna - takpe...bole amik baju..tapi make up ngan orang lain...bole je..takde masalah...

Siti Hajar berkata...

yap..setuju..

k|ree berkata...

siti hajar - :)

Suffian Salim berkata...

saye pun makan pakai tgn kiri huhu..

k|ree berkata...

suffian -ada kawan...:)