26 Mei 2010

Rindu pada ....

Semalam sampai lah pagi nie...

kiree asyik teringatkan arwah ibu...rindu yang amat sangat...
rasa terseksa bila rindu pada orang yang kita tak dapat nak jumpa...kita tak dapat nak peluk...kita tak dapat nak call nak tanya khabar...rindu yang amat sangat...

kiree sampai berdoa sangat, mak muncul dalam kiree punya mimpi...
alhamdulillah...doa kiree termakbul...walaupun dalam mimpi, terubat juga rindu pada mak...

dalam mimpi tue...,kiree memang doa sangat kiree jumpa mak...tiba-tiba nampak mak kiree...tengah duduk di pintu rumah...memang tue tempat faveret dia...sambil tunggu ayah pulang kerja...atau borak-borak dengan kawan-kawan dia...

tapi, dalam mimpi tue...mak kiree tak bercakap pun...dia cuma menjalankan kerja-kerja biasa yang dia lakukan tiap-tiap hari...

camtue je mimpi nya...

if kami adik beradik berkumpul...kalau tak keluar cerita sal mak kami..memang tak sah...bila ada je sesuatu benda berlaku...
confirm akan keluar ayat nie...

"nie,kalau mak ada nie...confirm dia....."
"mak mesti suka kan...."
"mak....."
"makk...."

apa je yang berlaku kat kami..confirm ada kaitan dengan cerita mak...

contoh, kami baru balik Sabah..jalan-jalan kat Pasar Filipino...
then, my 2nd sis..."aku tak tau camne mak boleh duduk dalam pasar dekat 2 jam..pilih gelang kristal tue...sampai menyakung...dan ayah seperti biasa...menanti dengan sabar..." :)

masa tue, kiree memang dah terbayang dah..mak tengah pilih gelang untuk kami...

lepas tue,kitorang kalau lepas makan je...mesti borak-borak...pastu, cerita benda merepek...
dan.."nie,kalau mak ada nie...confirm dia dah start merepek dulu"

jadi, walaupun mak dah takde...cerita dia...memang kami tak pernah lupa...
nasihat dia...kami tak pernah lupa...
dan macam biasa...if adik kiree minta nasihat...kiree selalu akan kata.."mak pernah cakap..."
"mak pernah tegur..."

19 ulasan:

Atiqah Adnan berkata...

sedihnye baca ur story about ur late mom.. sabar k... biar jauh dimata dekat dihati tau...

ZERO VENDETTA berkata...

kiree mmg sgt rapat dgn maknya,msti sntiasa rasa rindu.x pe yg plg ptg jgn putus doakn utk arwah :)

MyRule berkata...

Kiree...sabar byk2 and doakan for ur mom ek..

k|ree berkata...

atiqah - thx dear... :)

zero -tue la...kalau nampak makcik2 jln2 ngan anak2 diorang...cnfrm terigt mak...

myrule - thx dear... :)

Daniera berkata...

salam.just dropping by to share some concerns. memg skt kan ble kiter rindu sesorg tp org y kiter rindu telah kembali pd y Esa. in my case the same like u, my mom passed away when i was in standard 2. miss her. moga arwah mak2 kite dirahmati Allah selalu.

d7 berkata...

tskkkkkk
sedey aku bace ur entry..
mengigtkan aku kat arwah nenek n atuk aku.. ;(
miss them terribly..
sentiasa doakan arwah.. ;)
though she's not around anymore but she still alive in ur heart ;)

k|ree berkata...

daniera - camtue la yang kita harapkan...doa kita la sentiasa mengiringi mereka... :)

d7 - :) betul...doa tak boleh putus...dia memang ada dlm hati kita..smpai bila2...:)

♥ Fuchsia ♥ berkata...

aaa sedehnye kiree... tetiba teringat kat mak kat umah. teringat yg kita ni x selalu pun telefon tanya kabar. hum hum

Nad Nazira berkata...

kiree..sedihla.insyaallah mak kiree tahu anak2 die semuanya sayangkan die dan selalu ingatkan die..kalau sampai termimpi2 tuh maknanye rindu2 sangat2 tu..sampai terbawak2 ke dlm mimpi..be strong, k darling

siti dahlia mohd rosle berkata...

memang sangat sedih...terkejut bila tau berita ni dulu..sebab rasanya cam terbayang-bayang je dia datang makan kat kedai...:(

doakan dia di tempat yang selayaknya untuk seorang ibu yang bertuah melahirkan anak yang soleh dan solehah....

kamu juga pasti akan menjadi seperti dia...:)

tabahkan hati.........

k|ree berkata...

nad - tue la...mmg rindu sgt...sbb, mak kiree suka gila shopping bawa kiree...tue yg bila gi jalan..confirm terigt mak...

fuchsia - hurmm... :) apa lagi...cepat call...ehehehe

dahlia - tue la kan...tmpt faveret de plak tue mkn roti canai..hehehe...insyaAllah... :)thx dear

fana berkata...

dulu zaman2 skolah slalu tgk arwah mkcik zizah duk dpn rumah menunggu kepulangan anaknya..xpun kdg2 arwah rajin gak dtg rumahNamun siapa sgka Allah lebih menyayangi arwah. smoga tabah k.

k|ree berkata...

fana - tue la...mmg port dia duk kat luar tue...:) thx dear...

Delicious-Cuppies berkata...

rindu mak jugak!! huhu....

Ashikin berkata...

kiree, sedih lak baca cte pasal mak ni. dah lama ke mak meninggal? as for me, i slalu terfikir2. kalola mak atau ayah nanti dah x ada, bole ke i jd strong mcm org lain. bole ke nk face idup ni.. :(

k|ree berkata...

mie - hehehe...sume pun rindu..

ashikin - dekat 3 tahun jg la...insyaAllah...kita perlu jadi kuat...:)

ElyaElmo berkata...

sis....sedeyyy laa citer nii...:(

rDnA berkata...

dear..sedih plak baca entry ni..
doa banyak2 for ur mom yer.smoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat..

k|ree berkata...

elya - :)

rdna - insyaAllah...