13 Ogos 2010

Muntah, Kekejangan Otot, Pening dan Puasa

Salam...


lama rasa tak update blog nie...
sebelum tue...Selamat Menyambut Ramadhan....maaf jika ada tersilap taip dan tersalah kata...
minta maaf juga kerana tak meninggalkan komen di blog-blog yang kiree follow...hanya sempat membaca...lagi-lagi bulan puasa nie...memang sangat tidak larat...

kul 4.30pagi bangun...siapkan makan sahur..kejut mr.casio...makan-makan...tak tidur...terus mandi..dah pergi kerja pukul 6.40pagi...kerja-kerja...pukul 4.30petang balik..sampai rumah...terus siapkan lauk untuk berbuka pula....dah buka..makan-makan...rehat jap..solat...kemas dapur...tunggu mr.casio balik terawikh...kul 10.30malam...sudah siap untuk tidur...begitulah hari-hari berlaku berapa hari sepanjang puasa nie...huhuh..padahal baru 3 hari puasa....


dan....

hari ini, tak dapat meneruskan puasa..jadi, berbuka pada pukul 1tengahari...

sebab, cirit birit pagi tadi...badan jadi sangat lemah...kepala sakit...tekak pulak macam kering yang teramat sangat..macam ada benda tersekat kat tekak...

sangat sihat untuk trimester pertama...

trimester kedua pulak...., kiree bertambah tidak larat...selalu muntah...pening kepala..loya...betul lah orang kata,setiap orang mengalami pengalaman hamil yang berbeza...sebab orang kata, trimester kedua, keadaan akan lebih sihat...tapi, kiree berbeza pulak..akan harungi dengan sabar...

malam tadi, dah rasa macam mana kekejangan kaki....ya Allah, rasa seperti macam nak putus nafas...sakit nye....tengah tidur dan tiba-tiba pukul 12tengahmalam tepat...kiree menjerit... "awakkkkk, kaki saya...".. mr.casio kelam kabut bangun terus gosok-gosok kaki...masa tue, mulut dah tak boleh nak berkata-kata...sapu minyak panas...dah okay sikit...baru dapat lelapkan mata balik...bangun pagi, nak siapkan sahur...kaki masih lagi rasa sakit...jalan pun terjengket-jengket....

orang kata tak cukup kalsium...ada juga yang kata sejuk...pakai stokin tidur...kiree tak tau la mana satu...tapi, apa-apa pun berlaku..kiree sekarang nie,berkongsi nyawa...apa yang kiree buat dan makan perlu pikirkan juga nyawa lagi satu di dalam perut kiree nie...

SELAMAT BERBUKA...

11 ulasan:

Puan nadxoxo berkata...

Kiree, kalau kejang kaki, straight kan kaki dan mintak husband tolak tapak kaki kiree slow2 ke arah lutut. insyaAllah ok lepas tu. cuma kalau nad, kadang lepas 2-3 hari ada rasa lagi skit2 tapi x teruk sgt la rasa sakit tu.

Kejang kaki ni mmg sbb xcukup kalsium. so byk kan minum susu dan kalau tak larat boleh ambik pil kalsium.

Take care!

Nad Nazira berkata...

kiree..how to survive the first month of pregnancy?? :)

Lina Rahim berkata...

selamat menyambut Ramadhan..take care..setiap orang lain2 pengalaman mengandungnya..moga2 dapat hadapi dengan tenang bersama suami tercinta..

yantea berkata...

hai kiree, selamat berpuase.. kejang kaki, saye pernah alami.. waktu tidur.. mmg sgt sakit.. tp x tahu ape puncanye.. harap2 awak & baby sihat selalu..

k|ree berkata...

nadxoxo - tq dear..tue la..agak kurang minum susu...tp,tiap2 ari makan pil kalsium tue...tetiba nak kena plak kan..

nad - first month, kiree ok je...cuma sakit punggung dan belakang je...cuma, jgn la buat kerja berat2...nak sapu sampah ke apa pun di larang keras...cuba elak dari terhentak..maybe masa drive ke kan...dan kurangkan, "bersama" hubby tercinta..hheheh..

lina - insyaAllah...tq dear...

yantea - betul2...mgkn betul agak nye tak cukup kalsium.. :)

lovely2gether berkata...

setuju dgn nad..kalau cramp mintak suami tolong tolakkan tapak kaki ke arah lutut, atau kiree bole buat sndiri kalau xmo kejutkan suami atau bila suami xde..luruskan kaki perlahan2 pastu tarik tapak kaki sendiri ke arah lutut cam football player slalu wat tu.. :)

selain tu, utk elakkan cramp biasakan tido pakai stokin.. :)

k|ree berkata...

lovely - tq dear..alhamdulillah...sekali je kena aritu...skang belum nak kena lagi..sbb, before tido dah sapu minyak dan pakai stokin...

rDnA berkata...

sabar yer kiree..dugaan tu.macam2 kan ragam prgnant ni.setiap org lain ragamnya..cam dna awl2 yg teruk.masuk 2nd trimester alhamdulillah dah cergas..
mujur husbnd ada kan time2 diperlukan.ntah dna plg takut kena cramp kaki waktu malam2 bla duk sorg2.tu yg since prgnnt tiap2 malam wajib sapu minyak panas kat kaki and pakai stokin time tidur..

harap2 kiree bertambah ok yer.takmo sakit2..

fiszah_pjo berkata...

cian mommy to be ne..tabah ok!
rest dan jg pemakanan ok..nnti ade ms dtg la umah ktorang

Luv like this.... berkata...

sy skrng tdo pkai stocking jd x slalu sgt kena cramp,sblum tu kerap kena jgk..tabah okey

k|ree berkata...

rdna - insyaAllah..tq dear...mmg takut pun klu kena lagi skali...tp,skng mmg tak miss la sapu minyak before tido..dan pakai stokin...

fiszah - insyaAllah...raya nnt la ye...

luv like this - tq dear... :)