09 Disember 2013

Kenapa ye..??

Assalamualaikum

Saya dah berapa hari asik mc..
ntah kenapa kali nie..mengandung...agak sukar juga di lalui...banyak dengan tangisan je.. :((((

minggu ke 15, saya turun darah...terjaga 130pagi..rasa macam basah katil..tp, tak mimpi kencing pun..hheeh...tengok kat katil...kat kain..memang basah...bangun dan terus ke toilet...kencing...dan darah pun sama kuar...sangat lah banyak...mengigil...walaupun masa naurah dah pernah mengalaminya...amik pads..pakai..kejut mr.casio..terus di peluk...air mata takyah cakap lah kan...nak bawa pi hospital..
terkenangkan anak2 yang masih tidur...sabar lah menanti sehingga pagi...mandi pun tak...takut..takut nak tengok..tkut nak tukar pads..

sampai hospital..terus ke emergency..kena tahan wad...sbb darah terlalu banyak yang keluar..
tunggu doktor...scan...pap smear..cek bukaan..sume normal..tp, doktor kata memang banyak sangat darah...
makan lah duphoston..bleeding yang tak tahu apa sebab...saya mc seminggu...

selasa masuk opis...khamis turun darah lagi sekali...makin bertambah cuak...kat opis pulak tue...adoyyy..
terus pi klinik dulu...scan...doc kata, macam placenta previa..dapat mc...mc lagi...sampai rasa dah macam takde mood nak masuk opis nie...kerisauan yang melampau...biasa bleeding kejap je..klu baby okay...

saat ini...saat menaip...masih lagi bleeding...dah tak paham kenapa...call gynea...dapat cakap dengan nurse..tanya, macam mana kondisi saya...adakah boleh masuk opis...atau masih perlu bedrest...

kalau ikut, masuk nie...dah 2 minggu saya bleeding...hurmm...jika ada sesiapa yang tahu..apa sebab...tolonglah bagitau...adakah saya perlu risau...atau memang biasa...

lagi satu, dah trimester ke2..dan pendarahan awal kehamilan adalah perkara biasa..dan ini bukan awal kehamilan...jumpa doctor...semua kata okay..baby okay...saya yang tak ok... :((

4 ulasan:

ily♥ berkata...

Ada kawan saya sorang ni, mmg salu bleeding..since this is her 4th pregnancy kot, yg previous 3 tu semua gugur, so doc advise bedrest..die bedrest kt hosp for about 2 mths kot sampai deliver..Alhamdulillah, dia & baby ok..cuma masa preggy tu mmg kne extra careful. letih sikit je bleeding.
take care ye..

modusoperandi11dis09 berkata...

inshaallah, sy doakan awak n baby ok. sy ms 1st anak, 2kali msuk wad sbb bleeding. doc nasihatkn jgn byk bjln. mslh sy plak, keja mmg kena byk bjln =)

MyRule berkata...

Nad...cuba cari 2nd opinion.. apa2 pun bertahan n bersabar tau..maybe ada hikmah nyer :) jgn sedih2 tau

veelara shamsyul berkata...

Sama mcm kite ms preggy dlu.tu tjadi sbb kedudukan uri tu.normally mmg dinadihatkn x byk bgerak.n dgalakkn bedrest .tp refer paed la yea