18 Jun 2012

Perihal baby

Assalamualaikum

Saya dah nak masuk 5 bulan...tapi, saya rasa sangat lain...lain dari perasaan yang masa first...
perut saya tak sebesar macam Naurah Aqeela...kesihatan saya tak seperti saya mengandungkan Naurah Aqeela...

Kali ini, kesihatan saya sangat lah teruk...dengan morning sickness...abih je trismester pertama...abih la morning sickness...tpi, trimester kedua pulak...saya sakit pinggang yang sangat teruk...saya tak boleh dukung Naurah Aqeela...bila dukung, terus pinggul sakit...kaki pun tak boleh jejak ke lantai...tak tau kenapa...doktor kata muscle strain...saya pergi urut...akak urut kata, urat tegang...baby kebawah sangat... adakah sebab saya pakai toilet cangkung di ofis...? sampai sekarang masih rasa sakit...lastweek, 2 hari mc...memang tak boleh nak berjalan sangat...dan dengan kerja saya yang sekarang...kena banyak bergerak...dulu opis environment..sekarang saya dan staff duduk jauh sikit....asyik nak kena keluar dari bilik...dulu takde staff...sekarang ada staff...jadi, kejap-kejap kena pi tengok mereka..
balik dari ofis kena amik Naurah Aqeela pulak...dia memang dah boleh jalan..bukan jalan je..dah berlari...dengan keadaan saya sekarang nie...nak lari pun tak mampu...ada sekali tue, tiba-tiba kaki saya tak boleh pijak...dan tak boleh bergerak langsung...Naurah Aqeela pulak sudah berlari nak masuk ke pintu lif...ya Allah, perasaan masa tue....Allah sahaja yang tau...kalau la dia masuk dalam tue, camne saya nak cari dia...dengan kaki saya yang tak boleh gerak...mujur ada jiran yang baru keluar dari rumah jerit panggil nama saya..."Nadiah anak u nak masuk lif", masa tue saya tak boleh gerak dan tak boleh pandang ke arah Naurah Aqeela berlari..berlari jiran saya nak tangkap Naurah Aqeela...sebab dia nampak saya tak bergerak walaupun dia dah bagitau...
dia dukung Naurah Aqeela dan bawa ke saya...dia tanya kenapa boleh jadi sampai macam nie...dia dukung sampai bawa masuk rumah...
tue lah penting nye mengenal jiran...cukup sekadar borak kosong 2 3 minit...kita dah build relationship dengan jiran...dan jiran yang tolong saya adalah chinese...masa saya mengandung Naurah Aqeela, balik dari kerja mesti saya singgah borak-borak dengan akak-akak jiran...kebanyakan semua anak dah 3 4 orang...minta nasihat, kongsi makanan...kalau jadi apa-apa kat saya, mr.casio takde...boleh juga minta bantuan jiran...

waaa...cerita pasal sakit belakang je dah cukup panjang...

sekarang dah beransur pulih...tapi, bila saya buat kerja lebih sikit...terus sakit balik...saya makan pil kalsium...tapi, tetap sama sakitnye...doktor kata, kalau sampai kaki saya bengkak dan kebas..kena cepat-cepat pergi jumpa pakar tulang...menakutkan....

perut pulak, tak sama macam Naurah Aqeela dulu...Naurah dulu, baru 3 bulan dah nampak perut...sekarang nie, 3 bulan masih boleh pakai seluar jeans...kalau pakai baju kurung, langsung la tak nampak macam mengandung...mungkin masa Naurah dulu, saya lagi berat berbanding sekarang...kalau ikut berat sekarang nie, ringan lagi masa saya baru tahu saya pregnant kan naurah...

barang baby..satu pun tak beli lagi...sebab, tak tau boy ke girl...kalau girl..memang la tak beli...pakai akak dia punya je...hehehe...kalau boy, kena cari baju yang lain untuk dia...saya teringin nak baby boy pulak...hehehe...ada sepasang...boleh rehat lama sikit...hahaha...iye la tue bak kata mak mertua saya...

baju mengandung...takde beli lagi...saya beli seluar dan skirt je..baju, semua saya boleh pakai lagi...dan baju mengandung lama masih elok... :) barang dalam, semua masih tak bertukar...waa..masa Naurah dulu, sebulan sekali saya kena tukar...membesar bagai johan...bukan perut aja, yang atas pun naik sama...hahahah...

bila pikir, rasa seperti nak berhenti kerja..tapi, saya banyak komitmen...kereta, kad kredit yang membinasakan diri sendiri...elakkan pakai kad kredit ye...,dan lain-lain...mr.casio ada juga ajak balik Melaka..tapi, saya kena kerja sendiri...dan saya tak tahu apa yang saya boleh buat...saya tak minat MLM...saya tak minat menjual produk-produk kesihatan, kecantikan, dan apa-apa sahaja...hahaha...
jadi, apa saya nak buat...?

okay...wish me luck...

8 ulasan:

farhana shamsuddin berkata...

hope mommy naurah cpt sihat... get well soon dear

fiszah_pjo berkata...

goodluck n take care nadiah..aah la dear..perut nampak kecik je..dan awak nmpak kurus :)

k|ree berkata...

farhana - tq dear...:)

fiszah - tq dear...awak pun kurus juga..hehehe..

rDnA berkata...

take care kiree..lain anak lain peelnye kan?semoga sentiasa sihat..

k|ree berkata...

rdna - tq dear...btul tue...esok, adik apa pulak..hehehe...

ZERO VENDETTA berkata...

ya Allah nad, kesiannya lah kat kamu. x dapat bayangkan. mesti seksa kan. x pe sabar byk2 yea. sokongan & toleransi en.suami amat perlu waktu ini. tk care tau. teringin nak jumpa sembang2. tp kdg nak tnya cm segan tkt kamu busy

nad, saya ni pn muda2 dah ada perasaan nak balik duduk kampung. tp mana nak dpt duit kan. ddk kl sbnrnya sgt x tenang. asyik dengan heavy jamp, shopping etc bosan! x pe, if both of u can survive there why not, u can what. insyaAllah

p/s : plz say "NO" to crd crdt. kami hanya guna utk isi minyak shja. alhamdulillah ok still can manage

k|ree berkata...

zero - tq..dah semakin okay sekarang nie...alaa...tegur je la kat Whatapps...cam tak biasa pulak..hehehe...
tue la..kena berpikir pnjg dan waras masa buat keputusam..hhahaha...

waa...walaupun say NO...tapi, kdgkala terpaksa juga...

harzharun berkata...

hi dear...baru baca enrty u ni...

i pun sama..preggy kali ni x sama mcm preggy qasyaf dulu...dulu,awal2 lg kne morning sickness..skang,sihat walafiat xde apa2 tanda sampai x sedar pregnant..5 bulan, bl baby dah mula gerak2 baru sedar diri ini bunting lg..hahaha..

berat i pun x seberat ms 1st pregnancy dulu..masa preggy 4 bulan still boleh pakai jeans..baju kurung lak i pakai sampai hbs 2nd trimester..ni masuk 7 bulan br thegeh2 godek baju2 maternity yg lama...

org ckp,setiap pregnancy ni bbeza...anak yg lahir nnti pun perangainya akan bbeza...

yg penting baby sihat kan dear...